Најновије

ЗАРАДА ПРЕКО 100.000 ЕВРА ЗА КИЛОГРАМ: Све више Срба се окреће овом послу, ево шта требате да знате

Пчеларство је све масовније у Србији. Процењује се да од 100 кошница може да се заради довољно за живот четворочлане породице. Много већу зараду од класичног пчеларства доноси производња пчелињег отрова – Апитоксина. Користи се као сировина за многе производе и као лек. У Србији није много тражен али у свету, цена за килограм иде и до 140 хиљада евра.

Илустрација (Фото: Јутјуб)

Горан Станојевић има 120 кошница. Производи квалитетан мед, али је последњих година посветио велику пажњу новом бизнису – пчелињем отрову. Дошао је на идеју како да посебно конструисаним, колекторским плочама сакупља отров, одмах испред саме кошнице.

Пчелињи отров се може скидати и у кућним условима уз заштитне рукавице и маску и чувати у тамним посудама на температури до минус 20 степени.

Проф. др Мића Младеновић са Пољопривредног факултета у Земуну сматра да је потребна већа сарадња надлежних органа, струке и науке.

"Ако желимо да направимо нови бизнис и искорак у експлоатацији пчелињег отрова, ми морамо много више да урадимо у сарадњи са ресорним министарствима и са струком и науком. По саставу, пчелињи отров се може користити у апитерапији у лечењу људи од различитих болести", објашњава Младеновић.

За разлику од Србије, у свету постоји потреба за пчелињим отровом, па су све траженији препарати добијени на бази пчелињег отрова, као и плоче за сакупљање и апикоморе.

"Много помаже код обољења кардиоваскуларног система код неуролошких болести, неких лакших психичких стања, код реуматских болова, мултипле склерозе, паркинсонове болести", каже апитерапеут др Сања Станојевић.

Сакупљање пчелињег отрова не зависи од климатских услова и није потребно сељење пчела. Један килограм овог пчелињег производа може се добити од 300 пчелињих друштава, односно кошница. На светској берзи цена је различита и зависи од чистоће. Прелази 100.000 евра за килограм, а највише га производе Аргентинци, Бразилци и Кинези.

Ако сте на овом списку, добићете 40.000 динара, више ОВДЕ.

Извор: РТС

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Зашто Путин не подржи Двери или Шешеља?

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА