Најновије

ИШЋЕНКО: Фудбалски Мундијал неће сметати Русији да заустави нови рат Украјине против Донбаса

Шампионат света у фудбалу неће бити сметња Русији да одговори Украјини ако њена армија пређе црвену линију у Донбасу - оценио је познати експерт за Украјину Ростислав Ищенко.

Стадион у Русији (Фото: Јутјуб)

Други експерт за Украјину - политиколог Дмитриј Куликов - претходно је указао да Кијев спрема војне операције против Доњецке и Луганске Републике баш у време Мундијала јер сматра да се Москва до његовог окончања неће мешати у „донбаска збивања“.

Куликов је уверен да Украјина на тај начин „омађијава саму себе“ јер се Русија упркос Мундијалу - буде ли на то присиљена - неће устручавати да интервенише.

Ишћенко се са њим сагласио и подсетио да 2008-ме Олимпијада у Пекингу није за Москву била довољно велику разлог да не заустави у августу 2008-не агресију Грузије на Јужну Осетију. Додао да руски државно-војни врх - ако Украјина нападне ДНР и ЛНР - неће водити рачуна која је на Мундијалу утакмица на програму, нити о томе да ли је радни или нерадни дан, већ ће одреаговати полазећи од интереса и могућности РФ као државе:

„Ако процена буде да украјински напад треба игнорисати - биће игнорисан. Ако буде решено да је провокација прешла одређену црту - биће опредељени обим и карактер употребе силе. А то може бити и и један кратки удар после којег ће Украјинска армија десет година покушавати да поврати борбени потенцијал или ће пасти одлука да се ствари доведу до логичног завршетка“.

Куликов је уверен да украјински председник Петар Порошенко жели да удари на ДНР и ЛНР, али да се задржи на „танкој линији која би га делила од уласка у прави рат“:

„Порошенко не би да иде даље од тога јер је свестан да га после преласка те линије не чека ништа добро, а нешто мора предузети и зато што мора имати повод за проглашавање ратног стања, али не дајући Доњецку и Луганску да узврате пуном мером“.

Ишћенко не верује да Порошенко жели увођење ратног стања, јер би му у том случају био потребан озбиљан рат, а Украјина се боји брзог пораза. Он сматра да је Порошенку заоштравање потребно да би становништво „суочио са ратом“ и инсценирао политичка хапшења ради јачања личне власти. Слично као што је у јулу 2016-те урадио Реџеп Тајип Ердоган.

Ишћено је додатно указао:

„Украјински политичари и генерали стално говоре да би они заузели Донбас да имају довољно снага. Једни се претварају да се боје Русије, а други страхују да Украјинска армија има довољно снаге само за седење у рововима. Оно што се претходних дана догађало код Горловке показало је да су у праву ови други“.

Путин увео санкције Америци и њеним савезницима, више о томе ОВДЕ.

Извор: fakti.org

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Путин заиграо фудбал са председником ФИФА

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА