Најновије

МИЛИОНИ ЕВРА ВЕЋ 15 ГОДИНА ТРУЛЕ НА ЊИВИ: Овде су Земунци закопали новац и злато

Вође некадашњег "земунског клана" Душан Спасојевић Шиптар и Миле Луковић Кум закопали су 22 милиона евра и више од 10 килограма злата у околини Сурчина уз ауто-пут, близу београдског аеродрома.

Земунски клан (Фото: Приватна архива)

Благо сакривено пре 15 година до данас нико није успео да пронађе иако је вођена истрага и упркос томе што су за закопаним милионима трагали и грађани.

О закопаним милионима први је проговорио Александар Симовић још 2007., а затим 2011. године и његов брат Милош, који је тада тужилаштву понудио да открије где је оно закопано.

- Милош тврди да је с братом Александром у шуми поред ауто-пута у врећама закопао 22 милиона евра, које им је на чување дао Спасојевић. Поред пара, закопали су и више од 10 килограма златника. Локација на којој се налази закопано благо није откривена иако је било покушаја - речено је тада извору блиском истрази.

Због ових пара сведок-сарадник на суђењу за убиство премијера Србије Зоран Вукојевић Вук отет је 3. јуна 2006, мучен, па запаљен и бачен поред ауто-пута недалеко од београдског аеродрома. "Земунци" су га брутално убили само зато што је од Спасојевића лично добио на чување 3,7 милиона евра и зато што им није одао где се налазе те паре, као ни остатак чуваног новца.

Сељачка логика

Постоји неколико теорија о томе шта се десило са огромним парама "земунског клана". Осим тврдњи да је велики део потрошен на бахаћење припадника ове криминалне групе, истраге показују да је он заиста закопан у подручју сурчинског насеља Радиофар.

Бивши шеф УКП Миле Новаковић, који је водио истрагу о убиству премијера Зорана Ђинђића, сматра да су паре "земунаца" негде закопане због логике којом се водио цео клан.

- Правило "земунаца" било је да ако не знаш шта ћеш с парама које не би одмах потрошио, ти их закопај! Знало се да су они све своје вредности чували на тај начин, то је била та нека њихова "сељачка логика" да је најсигурније чувати под земљом. Тако је и остала прича да је велика већина непотрошених пара остала код Зорана Вукојевића Вука, ког су после отмице "земунци" мучили, па ликвидирали, а он им није рекао где је сакрио део богатства - прича Новаковић.

Прљави кеш

Лидер радикала Војислав Шешељ потврђује да су шефови тада најјаче криминалне групе закопали део огромног новца зарађеног од отмица и трговине дрогом.

- Не знам колико је тачно милиона евра у питању, али знам да је реч о великим парама. Неколико милиона евра нађено је уз Душана Спасојевића и Милета Луковића кад су убијени, а одговорно тврдим да су те паре између себе поделили бивши министар полиције Душан Михајловић, Чеда Јовановић и полицајци који су извршили ту ликвидацију - објашњава Шешељ.

Додаје да се од тог новца највише овајдио лидер ЛДП.

- Треба истражити шта је све Чеда урадио с тим парама и у које сврхе их и даље троши. Није то једина подела новца у којој је учествовао јер се за његово име везују и отмице деце познатих личности, као и власника "Делте" Мирослава Мишковића. Он је са Ђинђићем у спрези био оличење праве мафијашке власти - сматра Шешељ.

Некадашњи обавештајац Божа Спасић каже да је "земунски клан", и поред великог бахаћења с новцем, вероватно имао фондове за црне дане, по чему су, како наводи, дилери дроге иначе познати.

- Држава је све учинила да се тај новац пронађе и рекло би се да не постоји, али то опет не значи да њега нема. Чињеница је да су "земунци" трошили новац и расипали се, тако да тај новац који нису успели да потроше вероватно никада неће бити пронађен. Штета је што полиција одмах није отворила истрагу, па би се сигурно нашао сав прљави новац тих битанги - каже Спасић.

Дачић: И оружје закопано на њиви

Ивица Дачић, који је био министар полиције од 2008. до 2012, у изјави за Српски телеграф потврдио је да је полиција истраживала мистерију "земунског блага".

- Радила се истрага, али једино што смо пронашли било је скривено оружје које је 5. октобра украдено из полицијске станице Стари град. Било је закопано у њиви. Међутим, демократама није одговарало да се блати 5. октобар, па томе нису придавали значаја - рекао је Дачић.

Убиство Спасојевића и Луковића

Да су Спасојевић и Луковић учествовали у убиству премијера Зорана Ђинђића 12. марта 2003. испред зграде Владе Србије, утврђено је одмах после атентата.

Они су настрадали 15 дана касније у дворишту викендице у селу Мељак крај Београда, кад су, према званичној верзији, приликом покушаја бекства пуцали на припаднике МУП и покушали да баце бомбе на њих.

Хронологија

2006. убијен Зоран Вукојевић Вук јер није хтео да открије где су сакривени милиони

2007. Александар Симовић, ухапшени члан "земунског клана", први пут проговорио о закопаном благу

22 милиона евра и више од 10 килограма злата Спасојевић дао Симовићима на чување, браћа их закопала на њиви

2011. Милош Симовић био спреман да открије тачну локацију.

Шиптар и Кум

Почетком деведесетих дошли у Београд из села Реткоцер и Доњи Гајтан (општина Медвеђа)

- Бавили се ситним криминалом

- Организовали убиство премијера Зорана Ђинђића

За десетак година формирали озлоглашену мафијашку групу

Клан извршио више од 30 убистава, десетак отмица, продао на тоне дроге.

Нови раст цена говорива, које је у Србији скупље него у свим земљама у окружењу, разбеснела је грађане Србије који су почели да се спремају на протесте. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Српски Телеграф

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Српска мафија - Душан Спасојевић Шиптар

 

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА