Најновије

ИСТИНА КОЈА ВИШЕ НЕ МОЖЕ ДА СЕ КРИЈЕ: Ово је био највећи злочин Американаца у сиријском рату (ВИДЕО)

Удари америчке коалиције на сиријски град Рака током борби против терориста Исламске државе представљају могуће кршење међународног права, саопштила је организација Амнести интернешнал.

Рака (Фото: Јутјуб)

Они су саопштили да су утврдили да америчка коалиција није водила рачуна о животима цивила током заузимања Раке и да су угрожавали животе недужног становништва, иако су према међународном праву, обавезни да се труде да умање број цивилних жртава.

Oрганизација је навела и документа са изјавама четири породице о нападима у којима су страдали цивили и који су вршени уз кршење одредаба међународног права.

Америчка коалиција већ је била суочена са оваквим оптужбама, али је тврдила да је операцију у Раки водила тако да избегне цивилне жртве.

Операција заузимања Раке трајала је од јуна до октобра прошле године уз учешће курдских Сиријских демократских снага и ваздушну подршку САД и других западних земаља. Град је претрпео потпуно уништење, а број убијених никада није утврђен.

Новински извештаји месецима након чишћења града говорили су о неподношњивом смраду хиљада лешева који су се и даље налазили испод рушевина. 

Подсећамо, битка за Раку је завршена тако што су Курди и Американци пребацили пресотале терористе Исламске државе на део фронта где су се водиле битке ИД и Сиријске арапске армије.

Погледајте како је изгледала Рака после битке:

О могућој новој офанзиви ИД у сиријској пустињи читајте ОВДЕ.

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Преглед ситуације у Сирији за 4. јун.

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА