Најновије

Београд се и даље нада уступку од Запада

Јучерашња порука председника Србије Александра Вучића да „велике силе не признају, односно немају намеру да уваже Резолуцију 1244, што за нас значи да ми имамо врло мале могућности да нешто учинимо“ намењена је „у подједнакој мери“ домаћој јавности и Западу пред наредну фазу преговора о решавању косовског питања, кажу за Данас незванично представници дипломатских кругова.

Вучић (Фото: Синхуа)

Наши саговорници истичу да Вучић учестало у последње време припрема јавност у Србији да је „могућа потпуна катастрофа“ у вези са Косовом и не искључују могућност да у том случају „дође до новог геостратешког позиционирања Србије, у смислу веће окренутости ка Русији“.

Како је пренео РТС, председник Вучић је јуче поручио да „Албанци имају само један сан, а то је заузимање севера КиМ, и у том светлу треба видети и свако њихово инсистирање на преговорима о енергетици“. Према његовим речима, „ми се боримо у складу с врло малим могућностима и унутар веома уског маневарског простора и наше је да се боримо“.

„Српске власти и даље сматрају да би било најбоље да се косовски чвор размрси тако што би Београд добио север Косова и манастире, али на Западу не желе ни да чују за такву опцију. Ипак, Вучић се и даље нада извесном уступку од Запада, односно да ће Запад, укључујући САД и ЕУ, проценити да им је боље да зарад очувања мира и стабилности на Западном Балкану Србија не буде гурана у још чвршћи руски загрљај“.

Саговорници Данаса из дипломатских кругова поново наводе да је могућ сусрет српског председника Александра Вучића са косовским председником Хашимом Тачијом, уз посредовање високе представнице ЕУ за спољну политику и безбедност Федерику Могерини „у другој половини овог месеца, највероватније око 20. јуна“. Медији на Косову у међувремену су објавили да је косовски премијер Рамуш Харадинај одустао од одговорности вођења дијалога са Србијом и одлучио да ту улогу препусти Тачију, што је у складу са ранијим писањем нашег листа да ће у новој фази дијалога преговарати Вучић и Тачи, као и да Могерини остаје посредница у разговорима.

Извори Данаса кажу да су тачне тврдње појединих медија да су државе чланице ЕУ незадовољне „досадашњом нетранспарентношћу преговора“, па желе да активније надгледају даљи процес. „Бриселска администрација није довољно транспарентна од почетка преговора Београда и Приштине, па је због тога јавност у Београду и Приштини недовољно припремљена када је реч о спровођењу досад постигнутих споразума, а и постоје бројни документи који нису доступни јавности“, напомињу саговорници.

Портал Коссев подсећа да је један споразум о енергетици постигнут септембра 2013, да би две године касније Београд и Приштина постигли договор о, како Београд наводи – „закључцима ЕУ посредника о спровођењу Споразума о енергетици из 2013. године“.

Упозорење НАТО

Вучић је коментаришући спекулације приштинских медија о распоређивању српских снага безбедности на административној линији са Косовом рекао да је поводом идеје о повратку хиљаду српских војника „упозорен да ћемо, ако то покушамо, доћи у сукоб с највећом војном силом на свету“. „Ако покушате да уђете са својом војском и својом полицијом на Косово, НАТО ће то то третирати као непријатељски чин“, поручио је он.

Критична фаза

Дијалог улази у критичну фазу, а земље чланице нису укључене у израду коначног споразума који ће бити историјски. Постајемо сумњичави зашто тим Федерике Могерини све ово држи у великој тајности – овако је за Радио Слободна Европа један дипломатски неименовани извор коментарисао дијалог Београда и Приштине, а након што је прошлог петка, како јавља исти радио – одржан састанак представника ЕЕАС (Службе ЕУ за спољну политику) на којем су усмено обавестили представнике земаља чланица ЕУ о процесу дијалога. Исти извор нагласио је и да „они који воде дијалог у Бриселу јуре за календаром, а не суштином“.

Да ли су дронови изнад Србије били провокација за почетак рата, више о томе ОВДЕ.

Извор: Данас

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Вучић о Косову и Метохији и непоштовању резолуције 1244

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА