Најновије

ЂУРИЋ О ПРЕГОВОРИМА О КОСОВУ: Србија се узда у своју базу подршке унутар ЕУ

Све чешће се помиње да ће пут до правно обавезујућег споразума између Београда и Приштине бити и убрзан, а можда и измењен. Уз све очигледније притиске да се финиш дипломатске борбе за Косово постави већ на крај ове године, неизвесно је и да ли ће у дијалог бити укључене још неке земље.

Марко Ђурић (Фото: Јутјуб)

Директор Канцеларије за КиМ Марко Ђурић каже да, када је реч о борби за КиМ, притисци на Србију свакако постоје, али да ће се наша земља ослањати на државе ЕУ које нису признале независно Косово.

- Наравно да нам је та база подршке кључна за наредни период. Међутим, нема дилеме да најснажније земље ЕУ и САД подржавају независност и лобирају за проширење тог признања независности, али и за укључивање Косова у међународне организације. То су земље које су веома утицајне у међународној заједници, и то чини наш положај тежим - објашњава Ђурић.

Поводом притисака које трпи не само Београд већ и Срби на КиМ, саговорник сматра да је Србија жртва систематског гажења Бриселског споразума.

- Србија је жртва кампање лажи представника приштинских институција, који су, осим што погрешно представљају ситуацију у дијалогу, до пре неколико дана тврдили да на КиМ нема етнички мотивисаних инцидената. Уверен сам у то да Приштина овакву политику не би смела да спроводе да нема подршку дела међународне заједнице. Скорија историја нас учи да Албанци готово ниједан потез не вуку без консултација са својим најближим сарадницима и партнерима - наглашава Ђурић.

Више нико и не верује да је Приштина самостално одлучила да не дође у Брисел на преговоре заказане за данас. У ситуацији у којој Приштина жели признање, а Београд га упорно одбија појавили су се наговештаји да би у завршницу преговора могле да уђу Француска, Немачка и Холандија, као и Шпанија, као једна од пет земља ЕУ које нису признале независност.

Министарка за евроинтеграције Јадранка Јоксимовић је после састанка са амбасадорима земља чланица ЕУ у Бриселу изјавила да нико од присутних није помињао директно укључивање или промену формата дијалога.

-Није било интервенција у смислу директног укључивања или промене формата. Сам процес јесте компликован и носи пуно потешкоћа и неизвесности, али постоји разумевање и перцепција да је Београд тај који је своје обавезе онако како је потписао и испунио, а да други нису - напоменула је она.

Генерални секретар председника Никола Селаковић најавио је да ће се нови датум наставка дијалога Београда и Приштине знати најкасније данас.

Позвао ЕУ да реагује

Ђурић је позвао Брисел да се изјасни о ставовима шефице делегације ЕУ Наталије Апостолове, која је за учестале нападе Албанаца на Србе у јужној српској покрајини рекла да је то "враћање мило за драго". Ђурић сматра да она таквим реаговањем на више десетина напада "шаље поруку терористима и онима који нападају да су напади добродошли".

САД и НАТО ратују са Русијом у Србији. Освајање Балкана приоритет, Пентагон потпуно отворио карте! Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Курир

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Гостовање Марка Ђурића у “Новом јутру”

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА