Најновије

СУЛУДЕ ИЗЈАВЕ У НОВОМ САДУ: Војводина је окупирана 1918. хоћемо независност!

Председник Војвођанске партије Александар Оџић каже да његова странка одлуку о присаједињењу из 1918. сматра „чином окупације”.

Нови Сад (фото: јутјуб)

Београд ће чути Војводину када буде довољно снажна и јединствена, каже Бранислава Костић из Новог Сада, једна од најгласнијих заговорника идеје „Војводина – република”. Она је председница Војвођанског клуба који је јуче на скупу у хотелу „Путник” окупио, по њеним речима, највећи број говорника о аутономији Војводине у овом веку. Реферате и говоре спремило је двадесетак историчара, правника, економиста, политиколога, лекара, новинара који нису, тврди Костићева, партијски функционери. Додаје да није била намера да се одржи страначки скуп, већ саветовање са стручњацима.

Ипак, тема „Војводина и Србија – 100 година после (1918 – 2018)” привукла је и неке од политичара, па су првом реду у публици били Мирослав Васин из Демократске странке и Александар Оџић, који је председник Војвођанске партије. Оџић је рекао да је дошао у име своје партије и одмах на почетку разговора истакао да његова странка одлуку о присаједињењу Војводине Србији 1918. сматра „чином окупације”. „Наша идеја је да Војводина треба после сто година да освоји пун свој политички и економски субјективитет и све оно што подразумева да самостално може да функционише”, каже Оџић.

Организаторка скупа Бранислава Костић не служи се баш изразом „окупација” када мисли на прикључење Војводине тадашњој Краљевини Србији, али каже да су „неки Војвођани пре 100 година донели неку одлуку”, а да је „питање да ли ми, данашњи грађани Војводине, и то мултиетничке, а не само словенске или српске Војводине, имамо право да доносимо неке своје одлуке”.

„Од овог скупа очекујемо две ствари: прва је да каже другачију истину о прикључењу и ових 100 година, а друга ствар је да допринесе сабирању довољног броја чињеница да то послужи као подлога за обједињавање војвођанских снага”, изјавила је Костићева уочи скупа.

Судећи по низу изборних циклуса, заговорници идеја о Војводини какве су провејавале јучерашњим скупом немају јаче упориште. На питање нашег листа које војвођанске снаге позива на обједињавање, Костићева је одговорила да скуп није страначки, већ да су говорници стручњаци у свом послу, а да је циљ да се осветле чињенице око прикључења Војводине и сагледа тај период.

„Ја сам овде позван у научном смислу”, коментариш политиколог проф. др Душко Радосављевић, „а ако се може на бази неке квалитетне анализе направити програм за заједничко политичко деловање, то би било добро јер мислим да је у Србији свима јасно да сама Србија није добро компонована као држава.”

Уводно излагање одржао је историчар др Миливој Бешлин, иначе члан политичког савета ЛСВ-а. Он каже да се идеологија национализма као „доминантна легитимацијска матрица у Србији” никад није помирила са аутономијом Војводине, али да „ипак, историјски, демократски и национално плурални мотиви војвођанске аутономије као резон саме Војводине нису престали да постоје ни данас”.

Новинар и економиста Димитрије Боаров казао је да не одустаје ни од једне реченице коју је изнео у 30 година, у вези са Војводином, а да скупу жели да прочешља поново тих 100 година Војводине у Србији. „Наравно, није питање да ли је требало, када је требало, шта је требало. То су бесмислена питања. Ствар је само у томе да се, ако буде могуће, очува идеја аутономије Војводине, јер сматрам да је она у интересу људи из Војводине”, казао је Боаров.

ОВДЕ погледајте како је Вучић држао Србију у мраку сат времена.

Извор: Политика

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Присаједињење Војводине Србији

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА