Најновије

„Срби су увек освајали борбе на бојишту, на зеленом тепиху и срозавали их у европским салама на зеленој чоји“

На трибини у Крагујевцу, Бошко Обрадовић, Драгана Трифковић, Слободан Самарџић, Драган Тодоровић и Марко Пушица су истакли подршку Славиши Ристићу којем власт црта мету, те су говорили о начинима решавања питања Космета. Ова трибина је наставак активности Радне групе за КиМ коју чине Двери, Здрава Србија, Државотворни покрет, Источна алтернатива, покрет Срба са КиМ Отаџбина и Народни покрет.

Бриселски преговори (Фото: ЕУ)

Учесници су се сложили да држава мора активним мерама заштитити српску имовину и помоћи одрживи повратак Срба на КиМ што не може кроз активности само једне владине канцеларије; да треба вратити ово питање у СБ УН и прекинути преговоре у Бриселу; да мора захтевати поштовање Устава и Резолуције 12 44 и  прогласити КиМ територијом под окупацијом како би акти које илегална власт доноси били међународно правно ништавни, а чули су се и предлози о позиву руској војној мисији у Србију.

Говорници су се такође сложили да се о овој теми мора што више говорити и активно противити актуелној политици јер се само тако може показати људима да нису сами у противљењу издаји Космета и да могу да утичу на одлуке власти притиском.

Бошко Обрадовић је питао зашто је писмо Славише Ристића Путину толико заболело власт. „Зато што директно информише Русе о другачијој слици од оне коју добијају од наше власти, зато што су то питање упутили баш Срби који живе на КиМ и зато што раскринкава све лажи а кључна је да је ово патриотска власт која чува КиМ“ - рекао је председник Двери.

„Како то да је Вучић као део ратне владе у пуно горим околностима бранио Косово, а сада га предаје у пуно бољим међународним околностима?“ - запитао се Обрадовић и додао да то јасно говори да је сад то неком обећао.

„Нас који се боримо против тога представиће као издајнике који руше владу која је наводно обезбедила мир.“ - сматра лидер Двери.

Марко Пушица је рекао да се Србија повлачила са КиМ дуги низ година и сада је тај процес доживео кулминацију. „Срби су увек освајали борбе на бојишту, на зеленом тепиху и срозавали их у европским салама на зеленој чоји“ рекао је он и додао да је питање шта ћемо сад урадити на зеленој чоји, у Бриселу нарочито с тога што правно обавезујући споразум има карактер међународног споразума.

Пушица је присутнима говорио о ЗСО и рекао да се o овоме говори као о нечем што ће одбранити српску државу на КиМ, али да то нема везе са правним системом Србије већ са правним системом лажне државе Косово јер тако претпоставља управо Бриселски споразум.

„Са ЗСО Србија признаје да су Срби на 15% њене територије национална мањина, што је нонсенс“ - рекао је Пушица.

Драгана Трифковић је, коментаришући Вучићеву изјаву о изјашњавању народа о КиМ питала: „Да ли је питао народ кад је поставио границу на Јарињу, када је угасио српске институције, када је запослио српске полицајце да служе Тачију, уценио Србе да изађу на косовске изборе, доделио међународни број, предао имовину, саставио Српску листу која учествује у влади са Харадинајем итд“.

Како је рекла, СНС никад није изнео платформу за КиМ нити питала грађане шта о томе мисле. „Замислите да су написали све што су до сада спровели, са закључком да треба достојанствено капитулирати.“  - рекла је Трифковић и додала да војска СНС већ иде по Србији и убеђује људе да се споразум мора потписати.

Она је истакла да су сви који су против ове политике на мети што јасно показује и хајка на посланика Славишу Ристића због писма Путину у ком је огољена политика Вучића према КиМ и Русији. „Србија бежи од сарадње са Русијом и користи је само за манипулацију бирачким телом.“ - рекла је она.

Проф. др Слободан Самарџић је говорио о противречностима које Вучић износи у својим изјавама па тако у једној каже да мора питати народ, а у другој, када истраживања кажу да је народ за замрзнути конфликт, каже да мора донети одлуку сам.

„Ми не знамо кад је он обећао да ће завршити са Косовом, али имамо документ који то потврђује - Преговарачки оквир за приступање Србије ЕУ, који предвиђа потписивање правно обавезујућег споразума“ - каже Самарџић и додаје да се на недавном састанку Вучића са Тачијем разговарало само о споразуму иако је то у Србији представљено другачије.

„Ништа није готово док све није готово. Није ни њему лако, он зна да се овако нешто не може наћи у нашој историји, оваква издаја“ сматра он.

Самарџић још истиче да је важна улога Цркве и да је она је на сабору реаговала јасно - не може се отуђити Косово те додао да смо имали и видовданску иницијативу интелектуалаца потписану у манастиру Сланци.

Драган Тодоровић каже да је овај суноврат почео са Тадићем који је изместио ово питање у ЕУ. „А Вучић је био један од главних организатора митинга Косово је срце Србије, а сад то срце чупа.“ - подсетио је Тодоровић.

Он сматра да је Русија дошла у позицију да без ње не може да се одлучује и да Србија треба више да потенцира улогу руског хуманитарног центра у Нишу.

Тодоровић је истакао да потписивање било каквог папира јесте лоше али да то није коначно и подсетио да су 1993. године Русија, Америка и Енглеска потписале споразум о неповредивости украјинских граница, а да је данас ситуација другачија.

O сукобу Николе Алексића и организатора Видовданског протеста читајте ОВДЕ.

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Жестока критика Милоша Ковића на рачун Александра Вучића.

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА