Најновије

ИТАЛИЈА ОДБИЛА ТРАМПА: Не пристајемо...

Италијански премијер Ђузепе Конте изјавио је данас да Италија није пристала ни на какве додатне финансијске обавезе према НАТО, упркос притисцима председника САД Доналда Трампа који је тражио да се чланице обавежу да ће издвајати четири одсто свог БДП за Алијансу.

Ђузепе Конте (фото: Јутјуб)

"Италија је наследила обавезе када је реч о издвајањима које нисмо мењали. Тако да нема додатних издвајања", рекао је Конте на конференцији за новинаре после самита НАТО.

Он је ипак додао да је легитимно питање боље расподеле издвајања за војну алијансу, преноси АП.

Конте је признао и да је питање дисбаланса у издвајањима чланица за НАТО реално.

"Морамо да схватимо да се НАТО променио временом. Настао је пре 70 година. Његов позив, карактеристике, организациона структура и оперативна стратегија су се променили. И с правом САД кажу да је НАТО више фокусиран на европску одбрану и интересе и да се не чини сразмерним да се задржи овај вид доприноса", рекао је италијански премијер. Конте тврди да није чуо Трампове претње да ће се Вашингтон повући из Алијансе, како су пренели неки медији.

"Својим ушима нисам чуо Трампове претње да ће напустити НАТО, тако да не могу да потврдим ту информацију. Ако је нешто рекао са стране, ја то не знам", рекао је италијански премијер.

Са друге стране, генерални секретар НАТО Јенс Столтенберг рекао је за Си-Ен-Ен да су се чланице Алијансе обавезале да издвајају два одсто БДП за заједничку одбрану, али није желео да потврди тврдњу Трампа да је циљ заправо четири одсто.

"Имамо обавезу да издвајамо два одсто. Важна ствар сада је да нам треба више новца. А добра ствар је, и то углавном због врло јасне Трампове поруке на састанку, да су савезници схватили ту потребу", рекао је Столтенберг на упорно инстирање новинара о Трамповој тврдњи да су се чланице договориле о издвајању четири одсто БДП за НАТО.

ОВДЕ погледајте шта је рекао Шојгу о распоређивању НАТО трупа на граници са Русијом.

Изовор: Вечерње Новости

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Пијани Јункер на самиту НАТО

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА