Најновије

Може ли вулкан да затресе Немачку?

Све учесталији земљотреси у троуглу Баварске, Саксоније и суседне Чешке повод су геофизичарима да изађу у јавност са питањем буди ли се вулкан испод немачке покрајине Баварске.  

Вулкан на Хавајима (Фото: Јутјуб)

- Региструјемо појачану активност - потврдио је Торстен Дам из немачког Центра за геоистраживање у Потсдаму немачком листу "Фраје пресе".

Указао је да земљотреси постају снажнији и да се цикличност смањује.

Само током пролећа регистровано је више од 1.000 потреса тла, при чему се у већини случајева ради о микропотресима, али једна десетина је могла и да се осети.

- Мислимо да посматрамо буђење једног вулкана - каже он и додаје да на то указује више ствари, међу којима и чињеница да се у Егерер басену пуни резервоар магме.

- Већ три деценије мерења у овом региону показују растући интензитет. Пошто се ради о спорим процесима, то је релативно кратко време - објашњава Дам.

Његову тезу поткрепљује и чињеница да се активности тла од 1997. године све више шире. Са сензорима на дубини од 400 метара Дам и његов међународни тим желе да истраже догађања испод тла.

- Тако ћемо имати шансу да региструјемо и слабе микропотресе и боље и дубље слушамо тло - објаснио је Дам, додајући да се нада да ће још ове године започети потребна бушења.

Прочитајте ОВДЕ да ли је глобално загревање превара?

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

А шта би се десило када би еруптирао вулкан у Италији?

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА