Најновије

ШТА НАМ СПРЕМА КРИЗНИ ШТАБ? Кисић Тепавчевић проговорила о новим мерама, па поменула вакцинацију деце!

На данашњој седници Кризног штаба донета је одлука да угоститељи раде до поноћи и у затвореном и у отвореном, а киосци као и раније од 00 до 24.

Поред тога продужен је и рад биоскопа, па ће последња пројекција бити од 23 сата.

Једна о битнијих одлука односи се и на накнаду од 3.000 динара за вакцинисане јесте да ако се до поноћи пријавите и вакцинишете у наредних недељу дана такође имате право на 3.000 динара.

На данашњој седници одлучено је и да ће бити укинут бесплатни ПЦР за оне који путују у Немачку.

Такође је донета одлука да ће на семинарима, конгресима научним и пословним бити дозвољено присуство до 200 особа, што је више у односу на ранијих 100.

У наредним данима биће донета одлука о прослави матура, као и правила по којима би оне могле да се одвијају.

Након што је саопштила епидемиолошке мере др Дарија Кисић Тепавчевић говорила је и о вакцинацији. 

- Сада је на младима да задају заврши ударац, значајан број њих се одазива и надамо се да ће до да се повећа у наредном периоду. Када наводе разлог зашто се нису вакцнисали до сада наводе да су здрави и да нису имали ни грип - рекла је др Кисић Тепавачевић.

- Напомињем да, колико ког смо жељни спортских манифестација, славља, свака врста окупљања чак и сада, када имамо разлога за оптимизам морамо да се стрпимо још мало - рекла је др Дарија Кисић Тепавчевић.

Вакцинација за децу

Др Кисић Тепавчевић најавила је данас да ће наредних недеља и у Србији бити донета одлука о препоруци за вакцинацију деце старости од 12 до 15 година искључиво Фајзеровом вакцином.

Рекла је да и сада постоји препорука за вакцинацију старијих од 16 година искључиво за Фајзерову вакцину.

- Сада уколико то буде и за млађу узрасну групу биће само за Фајзер, као препорука - рекла је Кисић Тепавчевић.

Објаснила је да када се раде истраживања вакцина да се прво обављају на здравим пунолетним особама и да је писало да још нису рађена на малолетницима, трудницама и породиљама, а не и да су забрањене за ту популацију.

- Када се вакцина показала ефикасном и безбедном у популацији пунолетних здравих грађана, раде се и ова испитивања, почела су да се раде и ова испитивања, прво су одабрани старији од 16 година, што је врло брзо било праћено и у нашој земљи са одобравањем, сада је кренула и са 12 до 15 година, тако да се наредних недеља то очекује и у нашој земљи - рекла је она.

О прославама 

- Није нам за поређење конгрес и свадба, али сигурно је да ћемо то разматрати јер је све повољнија епидемиолошка ситуација за окупљања. Ако матуре буду у школама и контролисаним условима прославе су могуће.

Кошаркашка утакмица у Пиониру

- Немамо полицајце за сваког за нас, то што се десило је недопустиво и тужно. Они који се окупљају пре свега чине нажао себи јер долазе у ризик да се заразе. То је највећа могућа казна ако вирус пренесу на најближе. Сами себи треба да будемо контролори и да чинимо све да очувамо здравље. Санкција не треба да буде разлог да се понашамо договорно - истакла је он.

То је јутрос најавио и епидемиолог др Предраг Кон који је истакао да ће и надаље бити попуштања мера уколико се настави оваква ситуација.

- Сви показатељи су ту, јасно је да неког попуштања мора бити и надаље ће бити ако се настави оваква ситуација односно побољшање. Сада смо у стабилнијој ситуацији чињеница је да је вирус још са нама и да се померио ка млађем узрасту, док се у укупној популацији број смањује. Тај додатни опрез који се може мерити још недељама да нам се не би десило изненађење, не каква смо имали, али никаква изненађења нису потребна - рекао је др Кон за ТВ Хепи.

Истина о скандалозним захтевима црногорског премијера! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Курир

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА