Најновије

ИПАК НИЈЕ "ФИКУС"? Вучић за смену директора ЕПС-а, Брнабић против

Након што је група запослених у Електропривреди Србије контактирала председника Србије Александра Вучића са захтевом да се заузме за смену в. д. директора тог предузећа Милорада Грчића, због лошег руковођења и кадровске политике, први човек наше земље размишља да услиши тај захтев, али се истовремено и нећка због противљења председнице Владе Ане Брнабић, сазнаје Данас у добро обавештеним изворима у ЕПС-у.

Ана Брнабић (Фото: Јутјуб)

– Грчић веома лоше руководи предузећем због чега ЕПС бележи лоше пословне резултате. Такође, кадровска политика коју води је лоша за фирму и директно доприноси тим лошим резултатима. Због тога се група чланова и присталица Српске напредне странке који су запослени у ЕПС-у обратила председнику Вучићу са молбом да својим ауторитетом издејствује смену Грчића јер сматрају да је то у интересу предузећа, потрошача и државе – наводи саговорник из ЕПС-а. Према његовим речима, Грчићева кадровска решења се не свиђају и неким интересним групама унутар предузећа тако да и они лобирају за Грчићеву смену. Саговорник тврди да се већ неко време у ЕПС-у води „прави мали рат“ са циљем да Грчић буде смењен.

– Вучић веома озбиљно размишља о томе да предложи смену Грчића, јер то траже људи унутар СНС, који су верни партијској линији а истовремено уживају углед у ЕПС-у као стручњаци и добри радници. Додатно, ни интересне групе унутар ЕПС-а које су против Грчића нису без подршке унутар оног дела руководства СНС које има одлучујућу улогу када је реч о кадровским решењима у јавним предузећима. Међутим, Вучић ипак вага да ли да затражи Грчићеву оставку због тога што се томе изричито противи премијерка Ана Брнабић – истиче извор. Премијерка наиме инсистира на позицији да Влада не треба да попушта пред било каквим притисцима запослених како ЕПС-а тако и било ког другог предузећа. Влада Србије се труди да у јавности делује непоколебљиво и да одбија било какве ултиматуме радника, пољопривредних произвођача и незадовољних грађана. Подсећања ради, Влада на челу са Аном Брнабић није желела да разговара са штрајкачима у Фијату док не прекину са протестом, са малинарима док не прекину блокаду Ибарске магистрале није јој падало на памет да на разговоре позове возаче који су незадовољни енормно високим ценама бензина блокирали саобраћајнице широм Србије. Мишљење Ане Брнабић и већине министара је да би се прихватањем захтева запослених у ЕПС-у да се смени Грчић угрозио имиџ Владе Србије као непоколебљиве и чврсте у тежњи да не попушта под притисцима и да нико са стране не може да утиче на њене одлуке. Председник Вучић је пак у дилеми да ли да одржи свој имиџ лидера који ослушкује шта каже народ, запослени и стручна јавност у предузећима или да избегне разногласје и евентуалне неспоразуме са премијерком Брнабић, коју иначе веома цени, и одустане од захтева за смену Милорада Грчића.

Извор наводи да у овом тренутку на депонијама Термоелектране „Никола Тесла“ у Обреновцу недостаје 750 хиљада тона угља. ТЕНТ је на 84,7 одсто испуњења производног плана и дневно се троши око 100 тона мазута због лошег квалитета угља.

Иначе, о томе да се Грчићу „љуља столица“ у ЕПС-у је могло у више наврата да се чује и прочита у медијима у протеклом периоду. Председник Србије Вучић је у јануару прошле године јавно критиковао менаџмент ЕПС-а због грешака у рачунима за струју који су били нереално увећани за 100 до 150 одсто. Након тога, в. д. директора ЕПС-а Милорад Грчић извинио се грађанима који су грешком предузећа којем је на челу добили високе рачуне за струју.

Сузана Васиљевић, саветница председника Србије за медије, је након што смо је контактирали за Данас рекла да не зна ништа о нашим сазнањима те да се о томе распитала код шефа кабинета Александра Вучића, који такође ништа не зна на ту тему и да је констатовао да је реч о „бесмислици“.

Питања везана за евентуалну смену Милорада Грчића послата су и кабинету председнице Владе Србије и ЕПС-у, али су остала без одговора.

Прочитајте ОВДЕ шта је заиста реално када је реч о Ер Србији?

Извор: Данас

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Случај ЕПС – „свако невин док се не докаже супротно“

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА