Најновије

Да ли би сте оставили цигаре да вам неко плати?

Већа је вероватноћа да ће пушач оставити цигарете уколико га неко подмити, доказали су научници Универзитета у Пенсилванији.
Забрањено пушење (Фото: techie-buzz.com)

Забрањено пушење (Фото: techie-buzz.com)

Њихово истраживање објављено ове недеље у стручном часопису Неw Енгланд Јоурнал оф Медицине показало је да новчана награда подстиче пушаче да оставе цигарете. Истраживачи су ангажовали 2.500 људи, међу којима су били пушачи и њихови чланови породице и пријатељи. Њима су предложена два модела: један је предвиђао да пушачи уложе 150 долара у опкладу и заједно с каматом их подигну уколико оставе цигарете, а други да им уколико успешно оставе цигарете неко плати. Награда је износила 800 долара. Одвојена контролна група прошла је кроз стандардни програм одвикавања који је укључивао саветовање, дељење информација о штетности дувана и никотинске замене.
Прочитајте још:МОЋАН СОК: 3 састојка од којих се килограми сами топе!Желите раван стомак? Једите ове намирнице
Они којима је обећана новчана награда били су далеко успешнији од пушача у друге две групе – 90 одсто учесника којима је обећано 800 долара пристало је да остави дуван, што је учинило само 13,7 оних који су “орочили” 150 долара. Чак 15 до 16 одсто оних који су добили награду, успели су да апстинирају шест месеци, у поређењу са свега шест одсто оних који су се кладили на свој успех. Извор: Хафингтон пост

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА