Најновије

УПРКОС АМЕРИЧКИМ ПРЕТЊАМА: Индија – купујемо руске С-400

Упркос снажном притиску и претњи финансијским санкцијама који стижу из Вашингтона, министарка одбране Индије Нирмала Сидараман је рекла како земља неће одустати од куповине система противваздушне одбране С-400 и како Њу Делхи није везан унутрашњим законима Сједињених Држава.

С 400 (фото: РИА)

Сидараман је рекла да је посао од 5,5 милијарди долара готово достигао завршну фазу и додала како су САД упозорене да Индија има трајни однос с Русијом, а преговори о споразуму трају већ годинама.

“Закон о суздржавању непријатеља санкцијама (ЦААТСА) није закон Уједињених нација, већ амерички закон. Ми годинама преговарамо о системима С-400, не само данас”, рекла је министаркa одбране Индије у свом јучерашњем обраћању медијима у Њу Делхију.

Додала је како Сједињене Државе требају знати како нема техничких питања због којих би требале бити забринуте због куповине ових система.

Нирмала Сидараман је такођер нагласила како споразум о размени информација ЦОМЦАСА, који је у фази преговора са Сједињеним Државама, никако не може бити потписан пре него се одрже преговори с Вашингтоном у формату “2 + 2”, тј. на проширеним разговорима између министара спољних послова и одбране двeју земаља.

Индија је од америчке стране такође затражила обвезујућа јамства у Споразуму о компатибилности и сигурности у вези комуникација (ЦОМЦАСА), како би се осигурало да комуникацијска опрема која овим споразумом буде доступна Индији увек буде у функцији.

“Мислим да уопште нисмо стигли до усуглашавања коначних ставова о овом питању”, рекла је Сидараман.

У ретким службеним коментарима о претњи санкцијама америчке стране, индијска министaркa је рекла како финансијске санкције од стране Вашингтона раније већ погодиле трговину оружјем Индије и Русије, те да су уплате за оружје и опрему вредну више од 2 милијарде долара остале у банкама, након што су исте, због страха од казни, одбиле пребацити новац у Москву. Међутим, нагласила је и како САД морају знати да везе Индије с Русијом трају десетлећима и да је Њу Делхи на закон ЦААТСА гледа као на чисто унутрашње америчко питање.

“Постоје нека нагађања да су се преговори у формату “2 + 2″ одгодили због трговине или других питања. То није истина и одгођени су зато што су се амерички званичници бавили разговорима Сјеверном Корејом”, рекла је министарка.

Иако није коментирисала хоће ли се коначни споразум о испорукама система С-400 потписати током посете руског председника Владимира Путина у октобру, министрица је казала како би од потписа до испоруке свих система могло проћи до четири године. систем С-400 Индија сматра важним за противваздушну одбрану земље, највише због растуће војне моћи Пакистана и Кине.

ОВДЕ погледајте узнемирујући видео, како је израелски снајпер убио палестинског дечака.

Извор: logicno.com

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Систем С 400 у акцији

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА