Најновије

ЛУКАШЕНКО ДОЛАЗИ И ДОНОСИ ЧЕТИРИ ЛОВЦА: Србија ће с ескадрилом МиГ-29 бити најјача војна сила у региону!

Председник Александар Лукашенко долази у посету Београду до краја године. Минск ће том приликом послати четири руска ловца који ће бити модернизовани на генерацију "четири плус", а стручњци тврде да ће Србија с ескадрилом "мигова 29" бити најјача војна сила у региону.

Лукашенко (Фото: Јутјуб)

Белоруски председник Александар Лукашенко до краја године посетиће Србију и званично нам донирати још четири борбена авиона "миг 29"!

Ово потврђује белоруски амбасадор у Србији Валериј Бриљов, који истиче да ће се војно-техничка сарадња две државе тек развијати. Нове четири летелице биће ремонтоване на исти начин као и шест "мигова" које нам је претходно поклонио руски лидер Владимир Владимирович Путин, чиме ће се унапредити на "четири плус" генерацију. Војска Србије ће са овим појачањем имати укупно 14 модернизованих "мигова 29" спремних за пуну оперативну борбу, што стручњаци тумаче као потпуну надмоћ у региону.

Путинова дозвола

Нова четира белоруска авиона биће испоручена Србији по истом принципу и условима које је Београд склопио са Москвом, будући да је реч о руској техници.

- До краја 2018. године планирана је посета Александра Лукашенка Србији. Кад је реч о развијању билатералне сарадње у области војне опреме, ми имамо такву врсту опреме. Веома активно радимо на снабдевању и ремонту војне опреме. Ова сарадња наставља да буде релевантна - поручио је Бриљов.

Према његовим речима, председник Лукашенко треба да иде у земљу у којој ће бити припремљен озбиљан економски програм.

- Белоруска страна се нада да ће проширити индустријску сарадњу са Србијом. Београд је заинтересован за сарадњу и развој односа у свим правцима. Што се тиче трговине, промет робе Белорусије и Србије износио је око 240 милиона долара у 2017. години. Очекујем да се то побољша - нагласио је Бриљов.

Штитимо наше небо

Сарадња са Белорусијом побољшава одбрамбене капацитете заштите ваздушног простора како се не би десила ситуација у којој тај посао обавља нека друга земља уместо нас, као у Црној Гори.

Декан Факултета за безбедност "Едуконс" Мирослав Бјеговић каже да ће Србија моћи сама да брине о небу.

- Војно-техничка сарадња са Белорусијом огледа се у побољшању одбрамбених капацитета заштите ваздушног простора, како се не би десила ситуација у којој тај посао обавља нека друга земља уместо нас. То је, рецимо, случај са Црном Гором. Јасно је да оваквим потезом Србија има одбрамбене намере, а не било који облик претензије на туђу тетриторију - истиче Бјеговић.

И бивши потпуковник КОС Љубан Каран оцењује да је ово јако важно због регионалне стабилности.

- Након посете америчког министра одбране Хрватској, похвале Загребу за злочиначку операцију "Олуја" и најаве да ће их САД наоружати до зуба, модернизација и јачање војске морају се наставити. Оружје у Хрватској нема где да се употреби него против Србије и РС. Ово може бити индиректна америчка претња. Белорусија и Лукашенко су доказани пријатељи Србије, који виде опасности и настоје да нам војно помогну да очувамо целовитост, независност и војну неутралност - подвлачи Каран.

Јака војска јача мир

Безбедносни стручњак Милан Петрић сматра да Лукашенко и Путин схватају да једино војно јака Србија може обезбедити мир у региону.

- За разлику од појединих држава у региону, једино Србија нема амбиције за отимање туђих територија. Зато и треба гајити добре односе са земљама које помажу Србији да стане на ноге и у индустријском смислу - закључује Петрић.

Командант копнене војске поручио да ће Косово и Метохија поново бити под контролом државе Србије, више о томе ОВДЕ.

Извор: Информер

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

МиГ 29

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА