Најновије

ПУТИНОВ ЧОВЕК ЗА ПОКОРАВАЊЕ БАЛКАНА: Наставља се антируска кампања Запада! 

Запад је у сарадњи са македонским премијером Зораном Заевим директно оптужио једног човека да га је руски председник Владимир Путин послао на Балкан са задатком да ту територију Старог континента задржи у зони утицаја Москве и по сваку цену заустави улазак Македоније, али и Србије и БиХ у НАТО.

Алексис Ципрас и Зоран Заев (Фото: Јутјуб)

Реч је о руском тајкуну Ивану Игњатијевичу Савидису (59), Путиновом сараднику са којим је он у мају 2016. чак посетио и Свету Гору, а за ког Заев тврди да је навијачима македонског Вардара недавно платио 300.000 евра како би изазвали нереде у Скопљу. 

Ти нереди су, како тврди Заев, били део наводних протеста грађана против уласка Скопља у Алијансу, чиме је македонски премијер наставио русофобну политику и спровођење захтева Запада на тлу Балкана. 
Савидис је, иначе, власник фудбалског клуба ПАОК из Солуна, чувен у медијима и по томе што је у марту ове године упао на терен и потегао пиштољ јер је поништен гол његовог клуба због офсајда.

Иако је руски милијардер више пута негирао умешаност у било какве нереде на тлу Македоније, чему се придружило и руско министарство спољних послова, Заев је са својим западњачким партнерима наставио са бесумучним и оптужбама без основа. 

Медији, међутим, спекулишу да највећи страх Запада од Савидиса изазива чињеница да је он представник нове врсте тајкуна који не износе новац из матичне земље, у овом случају из Грчке, већ инвестирају у њу и на тај начин утичу и на рад владе у Атини. Он је, како се наводи, својим новцем подигао Солун на ноге купивши, осим фудбалског клуба, и луку у том граду, као и блокове некретнина и одмаралишта. У то је инвестирао око 400 милиона евра.

Аналитичари у томе виде успешан покушај да се у трећој најпрометнијој луци у Европи онемогући приступ НАТО бродовима и тако цео један регион отргне из руку Алијансе. Осим тога, преносе медији, Савидис своје потезе вуче мудро, а за само десет година постао је најутицајнији Рус на тим просторима. Сада се, тврде западни аналитичари, он устремио и на Македонију јер, осим Србије и Босне, једино она још није чланица НАТО у региону.

Притисак на македонске прозападне власти са Заевим на челу све је већи уочи најављеног референдума на којем би грађани требало да се изјасне да ли су за споразум о новом имену земље са Грчком или против њега. Уколико предлог Република Северна Македонија буде прихваћен као нов назив, Атина ће одблокирати пут Скопља ка НАТО и ЕУ. 

1,9 милијарди долара богатства поседује Савидис.

Од дувана преко политике до милијарди

Иван Савидис рођен је у грчкој породици у Грузији
са 14 година отишао је у Ростов на Дону, где је радио у фабрици дувана, да би деведесетих постао њен власник
2003. је изабран за посланика у руској Думи
специјалним уговором обавезао се да руској војсци поклони милијарду цигарета сваке године
временом се вратио у Солун, где је купио фудбалски клуб ПАОК, хотеле и некретнине

Американци озбиљно наоружавају Приштину, а циљ им је… Прочитајте ОВДЕ

Извор: Српски Телеграф

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Спор Русије и Грчке због договора са Македонијом?

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА