Најновије

КАПИТЕН ХРВАТСКЕ КРИЈЕ СРПСКО ПОРЕКЛО: Модрићев ујак сведочио против Анте Готовине

Ујак најбољег фудбалера Хрватске Луке Модрића Јово Допуђ сведочио је пред Хашким трибуналом против хрватског ратног злочинца генерала Анте Готовине.

Лука Модрић (Фото: Јутјуб)

Јово је био мајор Војске Републике Српске Крајине и командант 4. лаке пешадијске бригаде 7. севернодалматинског корпуса, а блиски је рођак Лукине мајке Радојке Допуђ и обоје су из села Крушева поред Обровца.

Они су били једина српска фамилија у том месту, све до ратова деведесетих, када су морали да беже.

То су чињенице  које су крили од Луке родитељи и породица, пре свих отац Стипе, али и медији у Хрватској, који нису желели да дискредитују једног од својих најбољих фудбалера.

Лукин ујак Јово Допуђ до почетка деведесетих био је директор фабрике трикотаже “Трио” у Обровцу, а  тамо су се преко њега запослили Модрићева мајка Радојка и отац Стипе. Јово је 1993. године тражио да буде демобилисан, а после пада Крајине 1995. преселио се у Србију  и ту је живео до 16. августа прошле године, када је изненада преминуо.

Он је 2008. године сведочио пред Хашким судом против Анта Готовине. Он је у свом исказу говорио о томе да су Срби напустили Крајину због гранатирања цивилних циљева које је наредио Готовина, а не по наређењу крајишких власти како су тврдили Хрвати.

Јову је са судом за ратне злочине повезала организација “Веритас” и њен председник Саво Штрбац који је навео да је било тешко убедити Допуђа да се појави у својству сведока.

- Прво је пристао, а онда је рекао да не може да сведочи. Кад сам га питао зашто, одговорио ми је да има сестру која се удала за Хрвата и живи у Хрватској, да има и нећаке. Рекао је да их воли као своју децу и да никада не би себи опростио ако би им својим сведочењем направио проблеме. Дуго су трајали преговори о његовом сведочењу, али је на крају отишао у Хаг, а чим је слетео у Београд, позвао ме је и рекао да осећа да је скинуо огроман терет са срца - каже Штрбац.

Иначе Хрватско  државно тужилаштво из Сплита 2015. године подигло је оптужницу против Допуђа и још седморице српских официра због наводног ратног злочина. Хрвати су Допуђу и осталима на терет стављали смрт 214 цивила у подручју Обровца од 1991. до 1993. године.

Поред тога, оптужени су да су као команданти дозволили својим војницима мучење и силовање цивила, као и уништавање имовине.

Модрић по мајци Србин, а заборавио је злочин над рођацима, више ОВДЕ.

Извор: Информер

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Модрић пева са Томпсоном

 

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА