Најновије

РОДИТЕЉИ, ОПРЕЗ! Најпопуларнија дечја играчка штетна је по здравље, а у Србију се увози без икаквих провера!

Једна од омиљених играчака малишана, „љигавац“ или популарни „слајм“, опасна је по здравље деце јер неретко садржи опасну хемикалију бор у недозвољеној количини.

Деца и љигавци (Фото: Јутјуб)

Осим индустријске, и играчка направљена у домаћој радиности по упутствима које можете пронаћи на Јутјубу није безбедна јер садржи боракс, који је направљен од бора.

Како је показала анализа која је узнемирила многе родитеље у Великој Британији, у осам од 11 узорака „љигаваца“ пронађен је већи ниво бора од дозвољеног. Ова хемикалија се иначе користи да би играчка била лепљива. Тестови су показали да је у једном од „љигаваца“ ниво бора био већи чак четири пута од дозвољене количине коју прописују стандарди ЕУ, стога су надлежни упозорили родитеље да добро пазе где и шта купују деци.

Високе количине бора код малишана могу да изазову упалу коже и иритацију, дијареју, повраћање, главобољу, грчеве, чак и депресију. Такође могу да утичу на плодност или оштете плод у стомаку мајке, наводи Европска комисија. У конкретном случају, количина бора у осам узорака „љигаваца“ прелазила је безбедни лимит од 300 мг/кг.

У Србију се играчке увозе без икакве контроле тржишне инспекције и Министарства здравља, а до сада нико није радио истраживање о томе шта се тренутно налази на полицама продавница играчака.

Истраживања о штетности бора су обављена на животињама, а многе ствари са животиња се преносе на људе, мада то не мора да буде увек тако, сматра Драган Јоксовић, токсиколог.

- Родитељи би требало да воде рачуна шта купују и треба их упозорити да такве играчке одстране и не дају их деци, али неће деци бити ништа ако се накратко играју, рецимо месец дана - сматра др Јоксовић.

У Центру за заштиту потрошача се труде да буду у току са истраживањима у Европској унији.

- Родитељи треба да обрате пажњу да ли на кутији играчака стоји ознака ЦЕ, што значи да су прошле контролу директива Европске уније. Већина играчака које долазе из Кине садрже токсичне боје и олово и могу да наруше здравље детета - рекла је Вера Вида из Центра за заштиту потрошача.

Нова студија се супротставља свему што знамо о млечним производима. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Ало

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Ево како да сами код куће направите деци љигавца

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА