Најновије

ДА ЛИ СЕ СПРЕМА УКЉУЧЕЊЕ АМЕРИКЕ: Брисел "тесан" за дијалог

И наредна рунда дијалога Београда и Приштине коју европски посредници планирају у наредним недељама вероватно ће бити реприза онога што се чуло у среду на састанку Александра Вучића и Хашима Тачија. Зато ће летња пауза у раду европских институција бити шанса да се Београд у међународној арени избори за могућност правих преговора, можда и уз укључивање нових актера.

Бриселски преговори (фото: Јутјуб)

Како ствари стоје, све док представници Приштине буду износили жељу да од Београда једино хоће да чују: "признајемо Косово за државу", на бриселски процес неће моћи да се стави тачка.

Да следи широка акција за придобијање подршке за компромисно решење, у четвртак је најавио и директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић, рекавши да ће Београд покуцати на свака врата и да се за интересе Србије не бори само у Бриселу, већ и у разговорима са осталим званичницима - Русима, Американцима, француским председником Емануелом Макроном, подсетивши да је у Паризу добијена јавна подршка за постизање компромиса.

Он је оценио и да би најлакше било кад би српски представници разговарали само са Албанцима, али да су у разговор укључени и неки од представника најмоћнијих земаља које су признале независност Косова.

Према мишљењу Александра Гајића из Института за европске студије, у дијалогу се ништа неће променити док Приштина има резолутни став да не жели ништа осим признавања Косова, за шта има подршку земаља Квинте. Иако ће, како предвиђа, представници Приштине са истом таквом позицијом доћи у Брисел и на следећу рунду, он сматра да Београд треба да оде и на тај састанак, како се не би суочио са пребацивањима да опструише преговоре.

- Србија тешко може да утиче на земље Квинте у потребној мери, али би могла да добије подршку других великих земаља, најпре Кине и Русије, да се формат преговора промени јер постојећи очито не даје резултате. Уколико би током лета дошло још до пет-шест повлачења признавања Косова, све би то могло да створи атмосферу у којој би се размишљало о повратку дијалога под окриље УН. Уколико дијалог остане у постојећим оквирима, Србија не може да се нада да ће се ствари померити у жељеном смеру - каже нам Гајић.

Ђурић је рекао и да је Србија суочена са дилемом да ли жели да постигне договор или не, али да се мора бити свестан последица уколико до договора не дође:

- Могу се очекивати нови сукоби уколико се не постигне договор.

Он тврди да председник Вучић неће прихватити признавање, али да је спреман на неку врсту компромиса.

ОВДЕ погледајте зашто Москва тврди да ће Србија да се распадне ако потпише споразум са Приштином.

Извор: Вечерње Новости

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Последњи бриселски преговори

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА