Најновије

СТРАВА И УЖАС! Девојчица силована, дрогирана и присиљавана на проституцију

Против жене - макроа која је подводила малолетницу из Дома за децу без родитељског старања у Скопљу, подигнута је оптужница.

Илустрација (фото: Pixabay)

Основно јавно тужилаштво за гоњење организованог криминала и корупције из Скопља подигло је оптужницу против три особе за кривично дело "трговина дететом".

На оптуженичку клупу ће сести жена - макро, која је подводила малолетну штићеницу Дома за децу без родитељског старања и још две особе које су знале да је девојчица жртва трговине људима, али су наставили да је сексуално искоришћавају.

У оптужници се наводи да је првооптужена била макро девојчице, коју је, користећи њену немоћ, преваром, на силу и претећи јој, терала да се проституише од почетка децембра 2017. до 6. фебруара ове године у Кавадарцима, Радовишу, Штипу и селу Мислешево близу Струге. Жена је, како се наводи у оптужници, "екплоатисала малолетницу за сексуалне активности, а за новчану или другу надокнаду је продавала, нудила на продају и организовала присилни брак девојчице".

Тужилаштво није саопштило идентитет малолетнице и жене - макроа, али се зна да је реч о бившој малолетној штићеници Дома за збрињавање деце "25. мај" из Скопља, ромске националности, Р. И. (12), која је 14. фебруара ове године морала да абортира на Клиници за гинекологију.

Девојчица је, како су тада саопштили из полиције, годинама живела у паклу. Она је више пута била силована, дрогирана и подвођена, а терали су је и да проси. Након абортуса смештена је на безбедно, у прихватилиште, где стручна лица раде са њом да би преболела све трауме које је преживела.

У међувремену, полиција је открила и ухапсила жену - макроа, М. Д. (42) из Кавадараца, на југу Македоније, која је девојчицу терала да се проституише за новац и да по улицама за њен рачун проси.

Јавно тужилаштво за гоњење организованог криминала и корупције сада је против М. Д. подигло оптужницу због кривичног дела "трговине дететом", за које је предвиђена казна од најмање 10 година затвора. У оптужници се наводи да је М. Д. присиљавала малолетну Р. И. да пружа сексуалне услуге већем броју мушкараца за одређену новчану надокнаду, а поред сексуалне експлоатације, она је девојчицу терала да за њен рачун и проси.

Овај и још два случаја са штићеницама Дома за збрињавање деце "25. Мај" и "Ранка Милановић" у Скопљу, открио је Европски центар за права Рома (ЕЦПР) са седиштем у Будимпешти, тврдећи да се у Македонији врши "сексуално злостављање ромских девојака под државном заштитом".

ЕЦПР оптужује да су кроз исти пакао у Дому за збрињавање деце прошле још две девојчице ромске националности, В.А. (16) и Л.А. (13). Оне су представницима Европског центра испричале да их је старији мушкарац, запослен у Дому, водио на стару железничку станицу и тамо силовао. Њихова мајка је пријавила случај полицији, а гинеколог је потврдио да су заиста биле жртве сексуалног насиља.

Због пакла који је преживела малолетна Р. И. Министарство за рад и социјалну политику је поднело 11 кривичних пријава против свих одговорних и стручних лица у Центру за социјални рад Скопља, а директор Дома "25. мај" је поднео оставку.

Из Министарства за рад и социјалну политику признају да је случај са трудном девојчицом Р.И. показао све аномалије урушеног система социјалне заштите, поготово када се ради о деци. На то указује и чињеница да су у међувремену још две девојчице из Дома "25. Мај" остале у другом стању. Једна од њих је абортирала, а друга девојчица (17) није хтела да прекине трудноћу.

Према информацији ЕЦПР, две трећине деце из Дома "25 Мај" су ромског етничког порекла, а докази о систематском сексуалном малтретирању ромске деце у тој установи упућује на чињеницу да ће се сва ова деца, како страхују у ЕЦПР, налазити у опасности све док власти наставе да игноришу оно што се тамо дешава.

ОВДЕ погледајте све о злочинима ОВК.

Извор: telegraf. rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Групно силовање у Индији

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА