Најновије

Америка у шоку после "твитер" позива за Путина! Ниједан руски председник није био у Белој кући скоро деценију!

Како је у Вашингтону одјекнуо позив председника Доналда Трампа руском колеги Владимиру Путину да на јесен посети Белу кућу најречитије говори реакција директора 16 националних обавештајних служби САД Дена Коутса који је буквално "зинуо" од чуђења када му је, подједнако изненађена, новинарка, пред ТВ камерама, саопштила вест.

Трамп и Путин (Фото: Јутјуб)

- Поновите то! - рекао је "цар" америчких обавештајаца Коутс, који је час раније тврдио да Русија "непрестано и дубински покушава да подрије америчку демократију". Када се прибрао, додао је, уз осмех: "У реду, то ће бити нешто посебно!"

Иначе, Кремљ није одговорио на позив који је Трамп обзнанио преко "Твитера", али је руски амбасадор у САД Анатолиј Антонов рекао да је Москва спремна да га размотри.

Ниједан руски председник није био у Белој кући скоро деценију. Путин је био 2005. када га је тадашњи председник САД Џорџ Буш дочекао као "свог пријатеља", док је Барак Обама 2010. угостио Дмитрија Медведева.

Портпаролка Беле куће Сара Хакаби Сандерс је рекла да је Трамп наложио саветнику за националну безбедност Џону Болтону да позове Путина и да су "разговори већ у току". Трамп је претходно написао да се радује другом сусрету:

- Постоји много одговора, и лаких и тешких, на те проблеме... али сви они могу бити решени... Слагати се с Путином, слагати се с Русијом је позитивно, не негативно - оценио је Трамп.

Критикујући претходника Барака Обаму да је био потпуно наиван према Русији, Трамп тврди да има много чвршћи став према Москви од било ког председника "за много, много година, можда свих времена". Обећао је да ће бити "најгори непријатељ" Путину, уколико његови договори са руским председником не уроде плодом:

- Бићу најгори непријатељ којег је икад имао - рекао је он за Си-Ен-Би-Си. 

Претња Кини

Као да му неслагања са ЕУ и НАТО нису довољна, Трамп је у петак рекао да је спреман да уведе казнене царине на све кинеске производе који се извозе у САД ако то буде потребно. "Спреман сам да идем све до 500", рекао је Трамп мислећи на 505,5 милијарди долара, колика је вредност кинеске робе коју су САД увезле у 2017. "Кина нас одавно вара", навео је он.

Украјина и Сирија

Из руских извора у петак су објављене две вести везане за Хелсинки. Једна је да су председници разговарали о могућем референдуму у источној Украјини, а друга је могућност да се више од 1,7 милиона сиријских избеглица врати у своје домове после споразума Путина и Трампа. Вашингтону је руско министарство одбране послало детаљне предлоге о организованом повратку избеглица у Сирију.

Прочитајте ОВДЕ како је то јавност проценила да САД одговара наставак сукоба у Донбасу.

Извор: Novosti.online

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Погледајте кључне моменте са прес конференције Путина и Трампа.

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА