Најновије

У СУСРЕТ "ВЕЛИКОЈ ОЛУЈИ": Ево како НАТО ломи кичму Српској

Декан факултета безбедносних наука из Бањалуке и експерт за питања безбедности, доцент др Предраг Ћеранић оцењује да је фокусирање Бриселске декларације НАТО на предстојеће изборе у БиХ, као и идентична реторика која се могла чути током Лондонског самита о Западном Балкану, указују да се Босни, а посебно Републици Српској спрема "велика олуја".  

Милорад Додик (Фото: Јутјуб)

Он процењује да ће се учинити све да у Српској дође до промене власти по "македонском сценарију".

- И Западу и опозицији је потпуно јасно да Милорада Додика не могу да смене на легалан начин, кроз изборни процес. Отуда се све чини да ће доћи до ометања спровођења избора, а затим и негирања изборних резултата на истоветан начин, као што је то учињено у Македонији, или уз одређене ситне модификације - оцењује професор Ћеранић.

Према његовим речима, "македонски сценарио" подразумевао је неколико фаза. Прва је била излазак опозиције на улице, а затим и захтев за сменом министра полиције. Др Ћеранић указује да опозиција у Српској сада тражи смену министра полиције РС Драгана Лукача.

Такође подсећа да је Запад присилио македонског премијера Николу Груевског да затражи оставку министра полиције како би на то место дошао Зоран Заев. Иначе, Заев је правио нереде тражећи "фер и поштене изборе", али чак ни уз огромну помоћ Запада на крају ипак није добио већину.

Стога је Владу формирао захваљујући чињеници да је водећа албанска партија прекршила споразум да ће формирати владајућу коалицију са партијом која освоји већину на изборима. - Ускоро ћемо сазнати да ли ће и опозиција у Српској завапити за регуларним изборима, или ће мало променити ту матрицу и по завршетку гласања прогласити крађу, односно "изборни инжењеринг".

Већ је најављен митинг у Бањалуци на сам дан избора, а и СДС захтева да Савет министара БиХ надгледа изборе кроз посебан тим који би чинили представници Обавештајне агенције БиХ, СИПА и Тужилаштва БиХ. Сва је прилика да ће се опозиција активирати тек пошто изгуби изборе, како би тиме прикрила своје катастрофалне резултате - процењује Ћеранић.

Војна имовина највећа претња

Професор Ћеранић каже да је недавно завршен Самит НАТО у Бриселу, послао четири важне поруке народима Балкана.

- Прва је адресирана на Србију која је "обавештена" да ће НАТО подржати развој безбедносних снага на КиМ, чиме излази изван оквира резолуције 1244 УН.

- Друга порука је да ће НАТО учинити све да земље Балкана стави под свој кишобран.

- Трећа порука се односи на изборе у БиХ. НАТО, каже др Ћеранић, као да је политичка или невладина организација, а не војна алијанса, очекује да ће ти избори бити одржани по демократским стандардима.

- Последња, четврта порука је најопаснија за Српску, јер је НАТО оценио да прати процес књижења војне имовине са ентитета у БиХ. Уколико се Српској заиста одузму касарне са великим земљиштем у поседу, тада овај ентитет више неће имати 49 одсто територије колико је одређено Дејтонским споразумом, већ много мање. Притом, Српска би на тај начин била прошарана као леопардова кожа.

Укинућемо извештај о Сребреници!

Председник Републике Српске Милорад Додик затражио је сазивање посебне седнице Народне скупштине РС на којој ће бити разматрана "Информација о Извештају комисије о догађајима у, и око Сребренице у периоду од 10. до 19. јула 1995."

На тој седници он ће затражити од посланика да изгласају повлачење овог извештаја Владе РС донетог 2003. године под притиском Запада.
На основу Додиковог захтева, председник НСРС Недељко Чубриловић сазвао је, за понедељак, седницу колегијума ентитетског парламента за утврђивање дневног реда и термина одржавања посебне седнице, на којој ће бити разматрана ова иницијатива.

- Мада је опозиција у Српској оценила да је довољно да Влада РС укине тај извештај, Додик зна шта ради и свестан је да је Скупштина једина институција у којој треба да се расправља о овом извештају, а да би донети закључак био обавезујући за Владу. На овај начин неће бити могућности да се даље манипулише, јер не само што је доказано да су подаци из Извештаја нетачни, већ се он користи да би се преко око 22.000 људи довело у везу са трагичним дешавањима у Сребреници - истиче Ћеранић.

Прочитајте ОВДЕ на шта то упозорава Додик?

Извор: Vesti.online

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Додик: Верујем да ће Србија и Српска у будућности бити једна држава!

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА