Најновије

ЉАЈИЋ ЗА BBC О СРПСКОМ ОРУЖЈУ: То вам је као када продате аутомобил! Нећемо одустати од извоза!

Амнести интернешнал тражи од Србије да престане да извози оружје у Камерун након што су, како тврде, пронашли снимак мучења и погубљења две жене и двоје деце, наводно пушкама произведеним у Србији. 

Расим Љајић (Фото: Јутјуб)

Камерунска војска је погубила жене и децу за које је сумњала да су припадници џихадијске организације Боко Харам, тврде из Амнести интернешнала. 

Расим Љајић, министар трговине, за BBC на српском каже да Србија неће одустати од извоза јер "не може да зна како ће се користити оружје које се прода". 

Србија је главни снабдевач оружја које се види на снимку, каже Мишел Парсонс из Амнести интернешнала за BBC на српском. 

"Имамо веродостојне доказе да су камерунски војници користили оружје застава М21 за стравична погубљења." 

"Ово није први пут да камерунске снаге користе српско оружје за кршење људских права. То прераста у системско кршење права." 

Амнести интернешнал је утврдио да је снимак највероватније направљен на крајњем северу Камеруна. У извештају се још додаје да је аутентичност видеа "готово сигурна". 

Из ове организације још додају да је министар за комуникације Камеруна Иса Чирома Бакари рекао да је снимак "лажна вест", али да ће власти спровести истрагу. BBC на српском није могао да независно потврди овај податак. 

Оружје из крагујевачке фабрике стигло је у Камерун пре четири године, када је извезено 17.500 лаких пушака и "којот" митраљеза, објашњава за BBC Расим Љајић, министар трговине Србије. 

На месту злочина пушке су се нашле уговором оружаних снага Камеруна и Министарства одбране Србије, који је, према информацијама добијеним од министра Љајића, потписан 2014.. 

"Као да продајете аутомобил" 

На захтеве да Србија престане са испоруком оружја, Љајић каже: 

"То вам је као када некоме продате аутомобил. Како ћете после да знате шта ће он да ради са њим и коме ће даље да га прода"? 

Авганистан прогласио примирје са Талибанима током Бајрама 

Љајић додаје и да Србија не може да одустане од трговине "само зато јер то тражи Амнести интернешнал". 

"Држава стопира продају када то одлуче Уједињене нације или уради нека велика сила, попут Америке, Русије, Кине или Европске уније", каже Љајић. 

Ипак, у споразуму о трговини оружјем УН изричито се забрањује било какав трансфер оружја и опреме уколико се зна да ће они бити употребљени за геноцид, злочине против човечности или ратне злочине.

Где се све ратује српским пушкама

Пушке и митраљези из Србије су примећени још у сукобима у Јемену и Сирији, каже Саша Ђорђевић, истраживач Београдског центра за безбедносну политику. 

"Користе их јединице Слободне сиријске армије, борци исламистичких група попут Ансар ал-Шама, Џабхат ал-Нусре, Исламске државе и јединице Сунитских бораца у Јемену. 

И у терористичком нападу у Паризу такође је било оружја са ових простора", каже Ђорђевић. 

Ђорђевић сматра да држава мора да осигура да пушке не стигну у погрешне руке. 

У причу о извозу српског оружја умешала се и влада Косова која тврди да Србија "поклања оружје афричким дражавама да их спречи да признају независност Косова" и позива међународну заједницу да повећа контролу и надгледа понашање Србије у Африци: 

"Србија користи продају и поклања оружје као дипломатско средство да би приволела државе које нису признале Косово да не предузму такав корак", саопштило је Министарство спољних послова Косова. 

Шта се зна о Боко Хараму:

Џихадистичка милитантна организација, базирана у североисточној Нигерији, али је активна и у Камеруну

Бори се за успостављање шеријатског закона у држави

Прочитајте ОВДЕ шта је Љајић још рекао о овоме.

Извор: BBC на српском

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Љајић о ситуацији у земљи, односу с Приштином…

Бонус видео

Овако Расим Љајић псује..

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА