Најновије

ЗАШТО ОВОГ НЕМА НА РТС: Полиција силом исељава српске избеглице, хапсе грађане који их бране (ВИДЕО)

Исељење избеглица из станова у Устаничкој улици 244г у Београду је одложено. Полиција је од јутрос блокирала прилаз згради и привела око 15 активиста који су покушали да спрече исељење.

Полиција хапси мирне протестанте (фото: принтскрин Н1ТВ)

Породица која је данас требало да буде исељена је постигла договор да до 15. августа врати кључеве од стана, а да им Комесаријат обезбеди сеоску кућу на територији Смедерева.

Како се тврди у саопштењу Иницијативе За кров над главом, поједини активисти су повређени у покушају да приђу згради и солидаришу се са станарима.

Подсетимо, јучерашњи покушај да се исели један од избегличких станова у Устаничкој улици у Београду није успео јер га је спречила група активиста која је блокирала улаз у зграду.

Комесаријат за избеглице и миграције Републике Србије саопштио је да се, поступајући у најбољем интересу избегличких породица из Босне и Херцеговине и Хрватске које годинама не могу да уђу у своје станове у Устаничкој улици у Београду добијене на легалном конкурсу, обратио локалној самоуправи са захтевом да се, из трећег покушаја, "нелегално запоседнути станови ослободе и у њих уселе они којима по закону припадају".

У саопштењу Комесаријата пише да су станови за избеглице у Устаничкој улици у Београду додељени на конкурсу окончаном 2016. године породицама које међу својим члановима "имају болесна, инвалидна и у рату погинула или нестала лица, у транспарентном поступку чија је документација више пута стављана на увод јавности".

Реч је о конкурсу у ком је додељено укупно 30 стамбених јединица у Београду.  

"Део станова у Устаничкој 244 г су, међутим, нелегално запосела трећа лица, насилним проваљивањем и обијањем улазних врата, у време док су станови били празни јер се чекао завршетак конкурса. Проваљено је у 15 станова, од којих је у овом тренутку узурпирано 11, док су четири кључа враћена", саопштио је Комесаријат.

Извор: Н1

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА