Најновије

"Наоружавање муслимана у БиХ уопште није безазлено, али је Република Српска у стању да се одбрани"

Председник Републике Српске Милорад Додик је рекао да се залаже за мир и стабилност, али да је јасно да се муслимани у БиХ наоружавају, што уопште није безазлено.

Илустрација (Фото: Јутјуб)

"То се дешава под онима који контролишу те војне програме, а то су пре свега западне земље, које су обезбедиле својим ранијим интервенционизмом да се у Српској укину све фабрике оружја и муниције, док је у ФБиХ остало шест. Видели смо да влада ФБиХ даје огроман новац, производи се не само за тржиште и потребе војске БиХ, како је предвиђено, него се прави нека стратешка резерва", рекао је Додик.

Он је за "Спутњик" рекао да је то ствар српских представника у заједничким институцијама БиХ, који имају надлежност над војним сектором, а то су прије свега члан Председништва и људи у Министарству одбране БиХ, што су дозволили да производња оружја и муниције остане искључиво у надлежности муслимана и да нема контрола које се морају провести.

"Променићемо то врло брзо. То је кључно питање. Ми не желимо да ту буде спекулација, не желимо да једног дана схватимо да су се они наоружали и градили своју емоцију да се обрачунају са Србима. Морају да разумеју да је то у бити веома тешко и нелегитимно. Говорим чисто хипотетички", рекао је Додик.

Република Српска има могућност да себе одбрани

Говорећи, како је нагласио, хипотетички о могућности да се неко обрачуна са Србима у Републици Српској, Додик је запитао које би снаге то учиниле?

"Република Српска има снаге бар што се тиче тог евентуалног, хипотетички говорим, сукоба Бошњака и Срба. Верујем да Хрвати не би у томе учестовали, мада има и тамо најава да би. Али, у сваком случају, и да они буду заједно, Република Српска има могућност да себе одбрани", нагласио је Додик.

Он је, хипотетички говорећи, рекао да би био већи проблем ако би се у то укључиле неке велике силе, додајући да постоје и неке велике силе које би можда и заштитиле Србе.

"У том погледу, ми имамо очекивања те врсте. Али, не дао Бог, не желимо то. Али, исто тако мислимо не треба бити наиван у свему томе и игнорисати ту ситуацију. Али, како би хипотетички дошло до тога, који би орган у БиХ или ФБиХ могао да донесе одлуку да нападне Српску? То би био напад на Српску и њену територију и систем. Која би то снага из ФБиХ могла да се окупи?", каже Додик.

Он је рекао да верује да у заједничким институцијама не би могла бити донесена одлука, јер тамо седе и Срби и Хрвати и Бошњаци, а што се тиче федералног нивоа, мисли да би то био на неки начин међународни сукоб.

"Мислим да би муслимани из тога само изашли као губитници, а Српска би афирмисала своје право да се одбрани без обзира на разне планове које они тамо имају. Али, то говорим све хипотетички. Верујем у мир и стабилност", истакао је Додик.

Додик је рекао да верује да у БиХ неће доћи до сукоба неке врсте, него да ће се заједничке институције саме урушити и увенути и да ће се прихватити легитимитет онога што само по себи фунционише, а то је Република Српска.

Он је нагласио да Српска једина има шансу да самостално функционише са становишта институционалне, економске, територијалне и сваке друге изградње.

"Заједничке институције не могу да донесу ниједну одлуку ако нема свих, а у ФБиХ не могу ако нема Бошњака и Хрвата, поготово, имајући у виду да су Хрвати, незадовољни процесом мајоризације над њима, све чешће истичу своја права за снажном аутономијом", рекао је Додик.

Он је навео да Српска то подржава, под условом да се не дира у њен територијални и институционални капацитет, те да је сигуран да баш са овим руководством Хрвата у БиХ, има договор да је то тако.

Додик је поновио да је БиХ оронула и пропала земља, која не функционише и да је то свима јасно, те да се још одржава по рефлексу Дејтонског споразума, који су западне земље битно оскрнавиле и промениле у многим његовим суштинским дијеловима.

Говорећи о Сребреници, Додик је рекао да је тамо страдало много људи, али су страдали и Срби и Бошњаци, те да одвајање, изузимање и стварање екслузивитета од страдања Бошњака Српска сматра извргавањем истине.

"Потребна је целовита истина, која подразуимева да се формира једна међународна комисија од највећих ауторитета света, која ће направити један целовити извештај о страдањима од 1991 до 1995. године. Ми тражимо, али не можемо да је формирамо ако то не прихвате сви остали. Али мислимо да би то било објективно", поновио је Додик.

Додик је навео да би Западњаци требало да прво рашчисте покушај убиства председника Србије Александра Вучића у Поточарима, пошто Сарајево не може ништа да утврди, али да наклоност Запада бошњачком политичком фактору у БиХ не престаје и да се не може очекивати у неко скорије време објективизам било које врсте.

"Они /Западњаци/ нису рекли - дајте то прво да рашчистимо, јер ради се о човеку који је дошао да изјави саучешће и каже да се то никад не понови, а ви сте покушали да га убијете", додао је он.

Додик: Инструментализација трагичног догађаја

Коментаришући окупљања групације "Правда за Давида", Додик је поновио да жали за страдалим младићем, али да је у случају ових окупљања реч о инструментализацији тог трагичног догађаја.

"Неко је то искористио, то је чиста политичка игра. Ми смо на том недавном скупу препознали активисте политичких партија из ФБиХ, као што су СДП, СДА, као и СДС-а, ПДП-а, који су долазили. Они немају никакав други програм, они сматрају да ако то не одрже као место окупљања, неће имати са чим да иду /на изборе/. А и чиме они могу да иду?", рекао је Додик.

Напомињући да се импутира одговорност власти Републике Српске, као део смишљене приче од раније, Додик је напоменуо да тужилаштва БиХ и Републике Српске не бира власт Српске, него се чланови тих тела бирају у Сарајеву.

Додик је рекао да је покушано да се овај трагични догађај злоупотреби за протесте ширих размера, али да мисли да је тај тајминг прошао зато што људи све више разумеју о чему се ту ради.

"Мислим да смо направили грешку што смо дозволили окупљања без одобрења. Рекли смо - ради се о специфичном случају. Али, долази време када ће то морати да се стави у неки контекст", додао је он, наводећи да, ипак, не може да се оспори право на окупљање, али да је видљиво да је та групација подржана, финансијски опскрбљена и покушава се интернационализација.

 

Извор: Срна

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Дан Републике Српске

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА