Најновије

РЕКАО УСТАШАМА У ЛИЦЕ: Хрватска да се суочи с прошлошћу, а не да је игнорише!

Усташки режим био је један од страшних режима нацистичких колаборациониста на овом простору и активан партнер у убиствима десетине хиљада Јевреја, Срба, Рома и осталих противника режима НДХ, рекао је у спомен парку Јасеновац председник Израела Реувен Ривлин.

Реувен Ривлин (Фото: Јутјуб)

Ривлин је спомен парк Јасеновац посетио са председницом Хрватске Колиндом Грабар Китаровић и том приликом такође поручио да је морална обвеза Хрватске да се суочи с прошлошћу јер је то основ сваког праведног друштва и важан елемент пријатељства између њихових двеју земаља.

Председници Ривлин и Колинда Грабар-Китаровић посетили су меморијални музеј у Јасеновцу и положили венце код споменика Јасеновачки цвет.

- Усташки режим, један од страшних режима нацистичких колаборациониста који је овде настао, био је активан партнер у убиствима, али има неких који радије потискују своју прошлост и на то гледају као на `црну рупу` која не тражи никакво проучавање или самопреиспитивање - казао је Ривлин, који ће сутра допутовати у посету Србији.

Подсетио је да је у логору Јасеновац окрутно убијена не само већина Јевреја који су живели у некадашњој Независној Држави Хрватској (НДХ), већ и више десетина хиљада Срба, Рома и осталих противника режима.

Истакао је Ривлин да је "способност Хрватске да се суочи с прошлошћу, а не да је игнорише, морална обавеза која је темељ сваког праведног друштва".

- То ће такође и даље бити важан елемент у пријатељству Хрватске и Израела - поручио је шеф израелске државе и као веома важно уз суочавање с прошлошћу истакао образовање младих.

Сви имамо обвезу да учинимо све да би поштовали сећање на све који су нестали, казао је шеф израелске државе и истакао да се не смеју подржавати закони или покушаји затирања или утишавања историјских истраживања о злочинима нациста и њихових колаборациониста.

- Само искреним и одважним суочавањем с прошлошћу и образовањем младих можемо с овог страшног мјеста поручити никада више - јасан је Ривлин

Колинда ће на дан прославе “Олује” одликовати Готовину и Маркача, више о томе ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Овако је било на прошлогодишњој прослави “Олује”

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА