Најновије

ГРАЂАНИ СЕ ОКУПИЛИ У ЗОРУ У БЕОГРАДУ: Бране избеглице из зграде у Устаничкој 244 чије избацивање из станова је најављено! (ВИДЕО)

Јутрос рано, око 5 сати, грађани су се окупили да спрече извршитеље да иселе становнике зграде у Устаничкој 244.

Исељавање у Устаничкој (Фото: Јутјуб)

Две патроле полиције и извршитељи су јутрос дошли на поменуту адресу, али су убрзо отишли. Ново исељење је заказано већ за сутра.

Господин Дедовиц из комесаријата је звао Драгану путем телефона да јој тражи кључеве, али јој није понудио решење јер како каже, она "нити је болесна, нити је стара".

За данас је било најављено исељење Драгане Шкркић, избеглице са Косова. 

Она каже да је иселила своје ствари из стана, али да кључ неће дати извршитељима све док јој држава не обезбеди други смештај у којем ће моћи да живи. Како каже, очекује да преговара са људима из Комесаријата. 

- Данас сам ја на реду. Исељавају ме из зграде наводно зато што неко други треба да дође да живи ту. Ја сам расељено лице са Косова. Моји родитељи живе у Вранићу. Тамо имамо кућу. Имали смо тамо плац и направили смо кућу. Моја породица је велика. Имам 4 сестре и два брата. Брат је ожењен, има две ћерке, трећа беба је на путу. Ми имамо смештај у Вранићу, али проблем је што је нас много. Једно купатило. Ја делим собу са бабом и братом. Желела сам да се осамосталим, па сам дошла овде. Овај стан је био слободан, ја сам ушла у овај стан... Ја сад немам где. 

Како каже Драгана, из Комесаријата су јој нудили помоћ у виду сеоског домаћинства, и да је покушала да прикупи сва потребна документа, како би могла да се усели у неку сеоску кућу у којој је могућ живот, али није успела да нађе кућу за 1.150.000 динара, колико јој је понуђено као помоћ. 

- Није реално да се нађе за те паре. Ја стварно то нисам нашла. Само да имам превоз, да путујем, није ми битно где. Не само ја, него и друге девојке из зграде... - каже Драгана  

Она тврди да су јој више пута искључивали струју, и да су јој из Комесаријата понудили само да јој пребаце ствари у Вранић. 

Иначе, у уторак је приликом покушаја исељавања избеглица приведено 16 активиста којима су написане кривичне пријаве. 

- Данас смо се окупили да спречимо исељење избеглица. Најавили су из комесаријата јуче да више неће вршити насилно исељење. Јуче је чак Анђић из Комесаријата рекао да он није рекао полицији да дођу ујутру, да приводе људе, него да је то полиција самоиницијативно урадила. Ми им, свакако, не верујемо, пошто су и раније кршили обећања - каже Милош из Колективне одбране станара.

Станари 11 станова у згради у Устаничкој улици број 244, углавном избеглице са простора бивше СФРЈ и расељена лица са Косова, добили су решења да се иселе, а станови у којима живе додељени су избеглицама из Хрватске и Босне и Херцеговине, које су на конкурсу Комесаријата за избеглице сакупиле више бодова.

Нова "тура" исељења, где службе задужене за избеглице исељавају избеглице, најављена је за период од 23. јула до 10. августа.

Пре неколико дана је, иначе, требало да буде исељен Дејан Лазовић, који је 1999. године избегао из Пећи, али грађани су то спречили. На конкурсу Комесеријата стан у коме живи Лазовић додељен је Михаилу и Анки Олуић, избеглицама Из Хрватске. 

У уторак је, након вишесатне драме, исељење Миодрага Стевића из Косова поља одложено за 15. август, док се исељење осталих породица наставља данас.

План надлежних је, "да сваки други дан иселе по једну породицу". 

Двадесеторо људи се суочава са животом на улици, међу којима су самохране мајке, стари и болесни и ратни ветерани са инвалидитетом. 

Против исељавања избеглица протестују активисти "Здружене акције Кров над главом" и "Колективне одбране станара", као и спонтано окупљени грађани.

Они су саопштили да је Петар Анђић из Комесаријата за избеглице обећао да нико од избеглица неће насилно бити избачен из станова. 

У Комесаријату, иначе, кажу да је о критеријумима за доделу станова, одлучивала Уредба о стамбеном збрињавању избеглица, и Закон о избеглицама. 

Комесаријат за избеглице покушава да, како су истакли, "ослободи нелегално насељене станове и у њих уселе оне којима по закону припадају”.

Прочитајте ОВДЕ све детаље о овом случају.

Извор: Еспресо

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА