Најновије

ПУТИН: Прелазак Русије на хришћанство је...

Руски председник Владимир Путин изјавио је да прелазак на хришћанство пре више од 1.000 година на територији Кијевске Русије представља почетак формирања саме руске државе

Путин и Патријарх (фото: РПЦ)

Путин је то рекао на церемонији обележавања 1.030 година од када је кнез Кијева Владимир Први Велики прешао на хришћанство и потом покрстио целу Кијевску Русију, лабави савез словенских племена, који је претходио руској држави, објашњава АП.

Руски председник рекао је да је примање хришћанства било „почетна тачка за формирање и развој руске државе, искреног духовног рођења наших предака, одређивања њиховог идентитета”.

„Идентитета, цветања националне културе и образовања”, рекао је Путин обраћајући се хиљадама окупљених свештеника и верника код велике статуе посвећене кнезу Владимиру испред Кремља.

Он је додао да савремено друштво брине о јачању моралне подршке, а да огромну улогу у томе носе и сами грађани Русије који показују одговорност и неравнодушност.

„Народи који су прихватили хришћанску веру као своју, могли су да достигну невероватне висине у политици, уметности, литератури, науци, али и у економској делатности. Стекли су невероватно искуство заједништва, које је у више наврата спасавало, јачало и подржавало нашу државу у најгорим тренуцима”, указао је он.

Путин сматра да време на то духовно наслеђе нема никакав утицај.

„Наш свети дуг је да очувамо и умножимо тај дух за нова поколења. Веома је важно то што савремено друштво брине о јачању моралне подршке. Огроман утицај имају и хуманитарне и образовне организације”, оценио је руски председник.

Путин је рекао да је прелазак Русије на хришћанство извршило велики утицај на светски развој, али и да је било одскочна даска за развој руске државности, наводи Спутњик.

Он је додао да је кнез Владимир својевремено направио одлучујући избор пруживши народу основу за заједништво, нови живот и све остало, како би се ујединили људи који су насељавали ту територију.

У Москви се данас одвија читав низ догађаја којима се обележава јубилеј, а главни догађај - литургију служи патријарх московски и целе Русије Кирил у Кремљу.

ОВДЕ погледајте шта је рекао патријарх Кирил.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Прослава 1030 година хришћанства у Русији

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА