Најновије

СРПСКИ ШПИЈУН ЧИЈУ ДОКТРИНУ КОРИСТИ ПУТИН: Саво Владиславић је био творац прве руске обавештајне службе!

Врхунски познавалац мрачних тајни светских дворова и необузданих политичара, овај Србин учествовао је у стварању прве руске обавештајне службе.

Владимир Путин (Фото: РИА)

Данашњу стратешку сарадњу Русије и Кине многи у узаврелој светској арени виде као основу глобалне стабилности, али мало ко зна да јој је темеље ударио наше горе лист Саво Владиславић. Човек од највећег поверења руског цара Петра Великог склопио је пре скоро три века (5. априла 1728), тада већ у време владавине Петра Другог, споразум о разграничењу између две силе.

Био је аутор „Тајног описа Кине по обалама и по путевима и по утврђењима и по војним базама“, а на поверљива документа о снази и стању кинеског царства Саво је ставио печат пошто је, у тајности, табанао пешке, превалио хиљаде километара на коњима и камилама, пловио једрењацима, испитивао, поткупљивао... Није се уморио, стигао је да створи и обавештајну мрежу подижући градове, караванске станице, манастире, из којих су му прослеђиване информације. Оснивач царског „црног кабинета“ 1.701, у којем су били најпоузданији шпијуни, умео је да закува и код Турака и код папе, пријатељевао је са цетињским кнезом Данилом, стварао везе у Француској, Шпанији...

Кад је Владимир Владимирович Путин 2012. хтео да се консултује о новом међудржавном уговору с Кином, академици су му рекли да је постојећи, Савин, историјски верификован и добар. Иновиране су нијансе, све је остало зацртано онако како је осмислио виспрени Херцеговац. Путин је одмах проучио његов лик и дело и признао да је - одушевљен!

Ко је овај човек, творац модерне евроазијске шпијунске мреже од Балтика до Средоземља, крајњег запада Европе до срца Кинеског царства?

Руском двору Владиславића је препоручио немачки филозоф Лајбниц, с очеве стране Лужички Србин. За кога је до тада шпијунирао, осим за Србе, поуздано се не зна, али није се нећкао кад је стигао позив Петра Великог: ваљало је збацити турског султана Мустафу Другог. Посао је, уз обмане и друге цаке, обавио за тили час, па је опет ишао у Цариград да помогне грофу Толстоју да утврди мир и положај руског посланства под Ахметом Трећим. Успут је ишпијунирао све што је требало, нацртао прецизне мапе граница Османског царства, посебно уз Црно море. Потом се бацио на Кину…

Путин говорио о преласку Русије на Хришћанство, више ОВДЕ.

Извор: Курир

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Прослава 1030 година хришћанства у Русији

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА