Најновије

АСАД ПРЕЛОМИО: Незамисливи сценарио коначног војног ослобођења Сирије постаје стварност! (МАПА)

Велика офанзива сиријске војске на југозападу земље, која је започела овог пролећа, ближи се крају. Готово сва територија је ослобођена изузев енклаве Исламске државе и појединих места где се милитанти још нису предали или је управо њихова евакуација након предаје.

Башар ал Асад (Фото: Правда)

Шта се још мора догодити да би се рат у Сирији завршио? Два су елемента преостала - први је свакако северозападна провинција Идлиб уз турску границу која је под контролом милитаната. Други елемент је знатна територија источне и северне Сирије под контролом курдских снага.

Међутим, у предстојећем периоду Сирија би могла да реши оба елемента и на тај начин напокон да приведе рат крају - и то уз потпуну победу.

Сиријски председник Башар ал Асад дао је интервју за руске медије и притом поручио како ће идући циљ војне кампање бити провинција Идлиб којом владају милитанти и терористи.

- Сада је Идлиб наш нови циљ, али не само Идлиб. Ту су дакако и територији на истоку Сирије који се налазе под контролом разних група, ући ћемо у све те регије - поручио је сиријски председник.

 

Занимљиво је истакнути како Асад спомиње потпуно ослобођење Сирије дословно од првог дана - он своју мисију није мењао и био јој је предан чак и у тренуцима када је ретко ко осим њега веровао да би тај дан могао доћи. Сада се чини да је тај дан итекако могућ и ближи него икад.

Ваља споменути како је у истом интервјуу такође поручио како ће руска војска остати у Сирији и након окончања рата.

- Руске оружане снаге потребне су у овој регији због равнотеже, све док се глобална ситуација не промени, а када ће се она променити не знамо - рекао је.

Наравно, то није новост - већ раније је објављено како је Сирија дала на коришћење Русији зрачну базу Хмејмим на најмање 40 година.

Асад је такође позвао на повратак сиријских избеглица и нагласио како је то нешто о чему интензивно разговара с Москвом (из Русије су такође поручили како је битно да се становништво врати у Сирију).

Но, главно питање ускоро ће постати Идлиб. Како ослободити провинцију у коју су се задњих месеци склонили сви поражени милитанти у Сирији? Даље, Идлиб је барем делимично под контролом турске војске која активно сарађује с милитантима.

Изгледа тешко, али не и немогуће. За Сирију ће успех офензиве на Идлиб, када крене, поновно зависити, као и у случају југозапада, од спољних фактора.

Артиљерија САА спаљивала север Хаме и југ Идлиба , више ОВДЕ.

Извор: Медији

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА