Најновије

ПОЧЕЛА ВОЈНА ВЕЖБА У НИКИНЦИМА: Ево шта ће све бити представљено

На полигону Никинци данас је, у присуству председника Србије Александра Вучића, почела показна вежба гађања из стрељачког наоружања, које користи Војска Србје, али и које је у развоју.

"Лазар" (Фото: Јутјуб)

Вежби присуствују и министар одбране Александар Вулин, представници Војске Србије, директор БИА Братислав Гашић...

На полигону у Никинцима биће представљен део наоружања из пројекта "1500+".

Подсећања ради, по наређењу врховног команданта Војске Србије и председника Вучића пројекат „1.500" је настављен пројектом „1.500+“.

Реч је о новој генерација стрељачког наоружања, али и новој балистичкоја заштита и опреми.

Пројекат „1.500+“ обухвата наоружање и војну опрему из домаћег развоја, у које спада нова генерација стрељачког наоружања повећане ефикасности, која обухвата модуларне аутоматске пушке М17 6,5 x 39 мм / 7,62 x 39 мм, снајперске пушке репетирке М07 и полуаутоматске М91/16, далекометне снајперске пушке 12,7 мм М12 и тактички пиштољи Е3 9мм ПАРА - што су све производи „Застава оружја а.д. Крагујевац“ и РБГР 40мм, који производи „ППТ Наменска“.

Биће представљене и белгијске јуришне пушке СКАР-Л.

Опрему чини и нова генерација муниције 6,5 x 39 мм ГРЕНДЕЛ и 7,62 x 54Р, као и нова генерација нишанских система за аутоматске пушке (оптички и рефлексни нишан) и оптоелектронски видео-нишан, као и осматрачко-нишанских монокулара и бинокулара за ноћа дејства.

Средства којима се јединице Војске Србије опремају у оквиру пројекта „1.500+“ су и савремени комплет заштитне балистичке и тактичке опреме, наоружана даљински управљана безпосадна платформа „Милош“, нова генерација осматрачких оптоелектронских система „МИП 1“ као и оклопна борбена возила „Лазар 3“.

Осим тога, пројекат „1500+“ обухвата и сет комуникационо-информатичке опреме са одговарајућим софтверима командно-информационог система, извиђачке беспилотне ваздухопловне платформе „Врабац“ и „Квадрокоптер“ и нова неборбена возила „Застава НТВ“.

Лазански о томе да ли ће неко пожелети да буде нови Наполеон или Хитлер, прочитајте ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Најмлађи специјалци на добровољном служењу војног рока

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА