Најновије

БРАНКО РУЖИЋ О КОСОВУ И МЕТОХИЈИ: Фудбалска утакмица у којој се мењају правила на пола игре

Србија тежи да кроз дијалог дође до одрживог решења за Косово, али да за то нема довољно добронамерне саговорнике са друге стране, каже министар државне управе и локалне самоуправе Бранко Ружић.

Бранко Ружић (фото: Јутјуб)

Он је нагласио да саговорници са друге стране, представници косовских институција, немају довољно слуха да разумеју дух времена у коме се налазимо.

- Каже се да је за танго потребно двоје, овде је за договор потребно троје. Имате и ЕУ, а сада спомиње и САД. То вам је као да имате фудбалску утакмицу у којој се мењају правила на пола меча - рекао је Ружић за ТВ Прва.

Он је додао да је тешко разумети да се постави један формат разговора и дијалога, и да се он иновира у самом току, и да при том једна од страна у дијалогу не испуњава договорено.

Коментаришући изјаву америчког амбасадора да очекује да питање Косова буде разрешено до краја године, Ружић је рекао да не треба то питање решавати брзоплето, али да постоји потреба да се релативно брзо развеже косовски "гордијски чвор".

- Не видим разлог да се то не уради. Мислим да председник државе показује добру вољу и указује шта може да уследи након 10, 15, 20 година. Важно је да сагледамо све те путоказе и најважније је постићи компромис - нагласио је Ружић.

Упитан да ли ће се мењати Устав, он је рекао да "има одредби које више нису увремењене".

- Не говорим о преамбули Устава, пошто сви, када кажете промена Устава, мисле на преамбулу - нагласио је Ружић.

На питање да ли ће се мењати преамбула Устава, он каже "да то питање званично није отворено".

- Мислим да то није ни битно. Свакако, ако дође до промене Устава, мењаће се и неке друге одредбе - рекао је Ружић.

Усвојено 14 закона

Он је навео да је највећи успех Министарства на чијем је челу усвајање 14 закона, међу којима је посебно издвојио Закона о е-управи, за који каже да иде у корак са дигитализацијом.

- То није техничко-технолошки процес, него друштвени процес. Успели смо да све матичне књиге проведемо у електронски облик. Око 30 милиона података су преведени у електронски облик - рекао је он.

Ружић је рекао да нема потребе да се грађани малтретирају тако што ће да узимају изводе из матичних књига, венчаних, умрлих, и најавио да ће и држављанство до краја године бити у електронском облику.

Такође, министар је истакао да је важно омогућити да извод из матичне књиге градјани могу да изваде било где, не само у месту рођења.

Светло на крају тунела

Упитан шта се дешава са најсиромашнијим локалним самоуправама, Ружић је одговорио да је евидентан тренд инфраструктурних пројеката урађних на југу земље, и додао да је Ниш сада постао инфраструктурно чвориште, привредни и универзитетски центар.

Министарство је, истакао је, фокус ставило на општине које су неразвијене, како би имале "неко светло на крају тунела".

ОВДЕ погледајте нови сукоб Цркве и власти.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Слободан Милошевић Косово је Србија

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА