Најновије

Још једној бившој совјетској републици прети Евромајдан (ВИДЕО)

Проевропска опозиција у Молдавији протестује због поништавања избора за градоначелника Кишињева, оптужујући владајућу Демократску партију да контролише све државне институције, укључујуци и правосудне, пише немачки Дојче веле.

Протест у Молдавији (Фото: Јутјуб)

Како се наводи, нови савез опозиционих партија у Молдавији нема за циљ да освоји власт, његове представнике уједињује жеља да се боре против корупције, манипулација у правосуђу и густе мреже олигарха у земљама ван Европске уније.

Тај нови фронт отпора покренуло је двоје проевропских, опозиционих политицара - Андреј Настасе, председник покрета "Достојанство и истина" (ДА) и Маја Санду, лидерка странке Акција и солидарност (ПАС), а последњи талас масовних протеста покренут је после судског поништења резултата избора за градоначелника Кишињева, одржаних 3. јуна.

Сумњиво образложење суда гласи да је победничка странка на дан избора, у време изборне тишине, "неовлашћено агитовала", јер је Настасе позвао Молдавце да изађу на изборе, али није рекао за кога да гласају.

Пресуду суда многи Молдавци су доживели као очајницки покушај владајуће Демократске партије (ПДМ) и њеног лидера Влада Плахотнијуца, моцног брокера и олигарха, да задржи политичку контролу над земљом.

Настасе упозорава да је у Молдавији могућ "сценарио Јанукович" и алудира на протесте који су пре пет година избили у Украјини и постали познати као "Евромајдан", што би могао да изведе Плахотнијуц.

Настасе за ДВ објашњава да то не би било ни демократски, нити би било прихватљиво за грађане.

"Наш циљ је да ослободимо државу и обновимо демократију и стабилност у нашој земљи", рекао је Настасе.

Са друге стране, Маја Санду оцењује да је "поништавање слободних и фер избора конкретан доказ да Плахотнијуц контролише све државне институције, укључујући и правосудне".
 
"Желимо да са свим заинтересованим снагама осигурамо демократију у Молдавији, рекла је Санду.

За то време, Влад Плахотнијуц упозорава на "нека друга, много већа изненадења", а шта је лидер владајуће странке под тим тачно мислио, за сада остаје тајна, закључује ДВ.

Игра живаца на северу Латакије, по други пут за два дана избегнут сукоб сиријских и турских снага. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА