Најновије

РУСКА ПРЕТЊА УЗДРМАЛА СВЕТ: Зашто сте ви уопште дошли у Сирију? Ко вас је овде звао?

Русија доводи у питање то зашто се САД боре у Сирији. Руски амбасадор у УН, Васили Небензја, изразио је сумње у праву сврху деловања САД у Сирији.

Путин (Фото: РИА)

“Сумњамо да Американци имају друге планове, и то не само у Сирији,“ рекао је Небензја.

Овај дипломата се присетио да је Вашингтон оправдао своје војно присуство у овој арапској земљи тако што је тврдио да се бори против тероризма.

Амбасадор је рекао да је приоритет Русије у Сирији да тражи политичко решење кризе у тој земљи како би се окончао рат који је опустошио земљу од 2011. године.

Такође је напоменуо да процес формирања комисије, чија је сврха израда сиријског устава, и даље напредује.

Приоритети Русије, рекао је Небензја, јесте окончање тероризма у Сирији и осигурање политичког помирења.

САД, на челу међународне коалиције, су од 2014. године спровеле операцију против ИД у Сирији и Ираку.

Американци делују у Сирији без одобрења владе Дамаска, за разлику од Русије које је војно интервенисала у септембру 2015. године на захтев Дамаска.

САД тврде да се боре против терориста у Сирији, али само спроводе ваздушне нападе против ИД и снага сиријске владе. Упркос тврдњама да се боре против ИД, они су учинили мало тога да зауставе ову терористичку групу, и уместо тога, ИД се чак проширио од америчке интервенције.

Међутим, уз руску интервенцију, ИД је практично поражен у Сирији, и ова група џихадиста контролише само мале делове Сирије.

Пад ИД је почео када су руски ваздушни удари почели да циљају конвоје камиона који су узимали нафту са поља које контролише ИД, и која је улазила у Турску како би се продала.

Коалиција под вођством САД-а је потпуно игнорисала трговину нафтом између ИД и Турске, док је Русија приоритизовала уништавање шема финансирања терористичких група.

Када је то постигнуто, руски ваздушни удари су блиско подржали напоре сиријске војске на терену против терористичке организације, постижући за неколико месеци оно што коалиција под вођством САД-а није могла, или прецизније речено, што је одбијала да ради током више од годину дана ваздушних удара.

Ухапшен убица руског пилота у Сирији. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Webtribune.rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Амерички ракетни удар на базу Асадових снага

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА