Најновије

А ЗВАЛИ ДАЧИЋА ШАРЛАТАНОМ: Пет земаља повукло признање независности Косова!

Признање косовске независности до сада је повукло пет земаља, а шеф српске дипломатије Ивица Дачић најавио је да ће то ускоро учинити и шеста, преноси "Блиц" истичући да је скоро свако од тих повлачења, пратила расправа са косовским политичарима, који упорно тврде да се то није догодило.

Ивица Дачић (Фото: Јутјуб)

На основу увида у документацију Министарства спољних послова, лист пише да је прва држава на свету која је повукла признање била је Суринам која је то учинила у октобру прошле године и када је Дачић казао да се на томе "дуго радило и мого разговарало".

Приштина је тада тврдила да "повлачење признања не постоји као концепт у међународном праву", као и да је све клевета, а "Дачић шарлатан".

Друга држава која је повукла признање је Сао Томе и Принципе.

Та држава је признала косовску независност 2012. године, али је нова власт ту одлуку поништила годину дана касније и оптужила своје претходнике за корупцију око признања.

Гвинеја Бисао је повукла признање крајем прошле године, што је јавности саопштио премијер Гвинеје Бисао Умаро Сиско Ембало, који је тада казао да о признању Косова није видео ниједан папир, али после су се јавили косовски званичници који су тврдили да је независност призната "ваљано".

Почетком ове године признање је повукла и држава Бурунди, а то је објавио Дачић на десетогодишњицу једностраног проглашења независности Косова, рекавши да тој "прослави" жели да да прилог. 

Последња у низу земаља која је повукла признање била је Либерија, а у ноти се, између осталог, наводи да је Либерија 2008. године признала косовску независност на основу сазнања да Београд није спреман да преговара о решењу са јужном покрајином Косово.

Међутим, та земља данас има другачији став, а то је да жели да поштује оно што се Београд и Приштина договоре. 

Ни ово повлачење није прошло без реакције, па је косовски министар спољних послова Беџет Пацоли тврдио да је у питању лажна вест, и да су му то потврдили у влади Либерије.

Прочитајте ОВДЕ шта су радикали рекли о референдуму о Косову.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Дачић предлаже поделу Косова.

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА