Најновије

Запад гради базе, адут Руса атомско наоружање

Зашто се Руси економичније од Американаца односе према отварању војних експозитура по свету. САД имају око 700 војних објеката по свету, Русија само 21. Москва: Оружје битније од распореда снага.

Парада Победе Москва (Фото: kremlin.ru)

Ако би Русија напала Пољску и три бивше совјетске републике, а сада самосталне државе на Балтику, америчка војска не би могла да заустави тај продор. До тог закључка дошли су у Пентагону после симулације војног сукоба Русије и земаља Европске уније.

Лист “Вашингтон пост” тврди да нису оптимистички резултати вежби које су спровели Американци. Разлог што Пентагон не може брже да пребаци своје снаге су уски путеви у земљама на Балтику, и слаби мостови који не могу да издрже тежину америчких тенкова.

У Вашингтону су посебно незадовољни понашањем европске бирократије, која може да заустави војни транспорт, како друмом, тако и железнички. Као пример, у Пентагону наводе да су 2017. Американци чак четири месеца муку мучили да им чиновници дозволе да после вежби у Грузији врате своја оклопна возила у Немачку, где су иначе лоцирана.

За разлику од европских староседелаца у НАТО, који не журе да повећају своје војне буџете, на чему инсистира председник Трамп, Пољаци су спремни да угосте Американце и да на својој територији направе велику војну базу. Они су спремни и да плате око две милијарде долара, да се за америчке војнике направи не само инфраструктура, већ и обезбеде услови за њихове породице - станове, болнице, школе, спортске дворане...

Жељу да има на својој територији једну америчку дивизију, пољски војни врх објашњава тиме да би то утицало на смањење опасности од “руске агресије према Западној Европи”.

Текстове о “руској опасности”, као и изјаве руководилаца земаља НАТО, у руском министарству одбране не коментаришу. О томе могу да прозборе само пензионисани генерали и војни аналитичари. Тако, бивши начелник Главне оперативне управе при Генералштабу Русије, генерал-лајтнант Николај Мојсејев каже да кад би заратили НАТО и Русија, одмах би полетеле ракете и никакви мостови не би били потребни. А што се тиче транспорта, у време рата се никакви папири од бирократа не траже, већ војска све преузима у своје руке.

- Без обзира на све разлике и противуречности између Запада и Русије, разлога за рат сада нема и зато су све спекулације око “руске опасности” губљење времена - категоричан је генерал Мојсејев.

Свакако је занимљиво да је против прављења америчке базе у Пољској и генерал Бен Хоџес, бивши командант копнених снага САД у Европи. Он каже да би америчка база у Европи нарушила јединство у НАТО и још више отежала и онако компликоване односе са Русијом. Пољаке су подржали само руководиоци земаља на Балтику.

Руководству у Варшави је стигла и директна порука из Вашингтона, да се уопште не разматра питање отварања сталне базе њихове војске у Пољској. И генерални секретар НАТО Јанс Столтенберг казао је да се на “источном крилу” већ налазе ротационе јединице, међу којима и америчке, и нема разлога за повећање броја војника.

Број америчких војних база је неупоредиво већи од руских. После распада СССР, ново руководство Русије је редуковало број база, пре свега због беспарице, али и веровања да оне неће бити потребне, јер су Јељцин и његови најближи сарадници заиста веровали да ће успоставити такве односе са Америком да ће оне бити прави анахронизам и непотребно трошење новца.

Тренутно, Русија има 21 војни објект изван својих граница. Највеће су оне у Јерменији и Таџикистану, које имају задатак да помогну тамошњим граничарима да штите државну међу и не дозволе продор муслиманских екстремиста из Авганистана, али и да се спречи транзит наркотика.

Руси имају и три војна аеродрома у иностранству: у Киргизији, Јерменији и Сирији. Користе и полигоне у Казахстану и Белорусији. Од морских лука користе по једну у Сирији и Вијетнаму.

На другој страни, Американци имају више од 700 војних база по целом свету. Од тога је, по њиховој категоризацији, 13 великих и 19 средњих. Што се тиче осталих, у ту бројку су урачуната и разна војна складишта у иностранству. Од значајнијих база су оне у Немачкој и Јапану, где имају више од 3.000 војника.

Да се није лако отарасити америчких војних база и присуства у ширем смислу речи, могао би да објасни турски председник Ердоган. У поприлично захлађеним односима Анкаре и Вашингтона, Ердоган је, вероватно, помишљао да се ослободи Американаца, али је то врашки тешко.

Захваљујући својој атомској моћи, Русија није инфериорна у односу на Сједињене Америчке Државе због тога што има само 21 базу у иностранству. У Москви су много пута говорили да њима никада и није био циљ да буду “светски полицајац”.

Русија новац из војног буџета улаже у савремена оружја која јој омогућавају да одржава атомски баланс снага, а то је довољно да никоме не пада на памет да насрне на највећу словенску земљу и њене најближе савезнике, пре свега Белорусију и Казахстан.

Страх од самита Путина и Трампа

Без обзира на то што је недавно шеф Пентагона Џејмс Метис рекао да ће САД у пуној мери бити ангажоване у НАТО, у заштити од опасности од Исламске државе, али и од Русије, један број чланица тог војног блока, на челу са Великом Британијом, уплашио се самита у Хелсинкију Трампа и Путина 16. јула. Страхују да се двојица лидера не договоре да престану маневри око руских најзападнијих граница.

Из Северне Кореје упутили жестоку прозивку Американцима, више о томе ОВДЕ.

Извор: Новости

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Путин о стратешком комплексу Авангард

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА