Најновије

АДВОКАТ ШОКИРАО ТВРДЊАМА: Од јавног предузећа створили парадржавни орган, противзаконито задужили велики број грађана

Злоупотребе и незаконитости у наплати казни Паркинг сервиса и начин изрицања казна, које су назване "дневна карта" било је један од проблема који су расправљани у емисији "Тема", која се реализује у сарадњи портала Правда и продукције "HelmCast". O проблеми који грађани имају са Паркинг сервисом говорили су адвокат Драгослав Љубичановић и грађанин Бојан Савић.

Илустрација (Фото: Јутјуб)

Обојица су указали да Паркинг сервис издаје казне грађанима, на шта не би смео да има право као Јавно предузеће. Љубичановић је објаснио да термин “дневна карта” или “доплатна карта” не мења суштину да је неко Паркинг сервису, као јавном предузећу, дао овлашћење државног органа да наплаћује казне грађанима. 

- Паркинг сервис се понаша као парадржавни орган који има и нека овлашћења која им не припадају – оптужио је Љубичановић.

Aдвокат Драгослав Љубичановић (Фото: Јутјуб)

Он је изнео конкретне оптужбе о фалсификовању и злоупотреби овлашћења у поступцима наплате за тзв. доплатне карте Паркинг сервиса које су издате до 2011. године. Он је оптужио људе из суда да су антидатирали документа, иако су случајеви били застарели, да би омогућили Паркинг сервису и њиховим адвокатима да се наплате од грађана.

- То је криминал – без сумње каже Љубичановић.

Љубичановић је објаснио да је све урађено уз знање председника суда који је водио поступке, а да је последица тога било задуживање огромног броја грађана.

Бојан Савић је поставио питање наплате казне (дневне карте) власницима возила иако они нису управљали возилом у тренутку када је дневна карта изречена. Он је објаснио да је казна стигла његовом пријатељу на кога се ауто води, а када је отишао са овлашћењем зауправљање возила и објаснио да је ауто тада био у његовом поседу, Паркинг сервис је све једно одбио да пребаци казну на његово име.

Бојан Савић (Фото: Јутјуб)

Љубичановић је објаснио да Паркинг сервис може да захтева одговор од власника аутомобила ко је управљао возилом у спорној ситуацији, али да то не чине јер изазива додатне трошкове. Констатовано је да је ово велики проблем и често води кажњавању погрешних људи јер велики број аутомобила није пребачен на нове власнике, или једноставно у спорним ситуација њима управља нека друга особа.

Љубичановић је рекао да има доказ да Паркинг сервис има уговор са полицијом о томе да им достављају личне податке власника возила што је по њему недопустиво. Он је рекао да свима другима који траже податке о власницима возила МУП одговара да немају право да дају такве податке.

У првом делу емисије говори се о злоупотребама полицијских овлашћења према грађанима.

Разговор о Паркинг сервису почиње од 51 минута:

Аутор и водитељ емисије је уредник портала Правда Игор Мариковић.

Остале емисије продукције Правда погледајте ОВДЕ.

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Слободан Рељић упозорава на власт на последице евенуталне одлуке признања КиМ.

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА