Најновије

"И да смо 2008. признали Косово, сада не бисмо били у ЕУ"

Новинарка Љиљана Смајловић је у Јутарњем програму Прве телевизије говорила о преговорима Београда и Приштине, европској будућности, Трамповим људима...

Косово и ЕУ (фото: Правда)

“Постоји теорија да је било разговора о замени територије, али су Американци рекли Србима да то не може да се догоди, а све у вези са кримским питањем. Са друге стране, Албанцима су рекли да не морају Србима да дају никакве уступке јер су Срби криви за рат и све остало... Давање столице у УН за обећање о брзом чланству Србије у ЕУ ми се чини врло лошом трговином. Не можемо брзо да постанемо чланица ЕУ, ни да смо 2008. признали Косово, данас не бисмо били део ЕУ. Јасно је да се ЕУ бори за опстанак и да неће бити никаквог брзог проширења. Они су нам замахали шаргарепом под именом “2025.“, али ништа од тога није ушло у буџете ЕУ. И хајде да признамо – брзог чланства нема“, навела је Смајловићева. 

Она је додала да нико из актуелних европских властодржаца не може ништа да гарантује, нити да обећа. 

“Мислим да је захтев да Србија престане да се опире столици Косова у УН тако огроман да не знам шта би требало Албанци да ураде заузврат. За почетак, треба да уђемо у разговор о томе да они оно мало Срба треба да држе као мало воде на длану, да им поштују сва права, да живе потпуно безбедно и то као фаворизовања мањина, попут неких мањина у европским државама. И онда бисмо могли да почнемо да разговарамо о свему”, додала је Смајловићева. 

Према њеним речима, потребе за журбом нема јер већ сада знамо да 2025. године нећемо постати чланица ЕУ. 

”Иако стално говоре да је лопта у нашем дворишту, Меркелова је после уласка Хрватске рекла да ће настати дуга пауза у проширењу. Сада смо то чули и од Макрона, па не знам како неког да убедимо да ћемо брзо у ЕУ кад нам нико не да да уђемо. Није лопта у нашем дворишту, ствар је у томе да би све то било немогуће чак и да Макрон пристане”, истакла је Смајловићева. 

Она наводи и да је једини могући начин за решавање косовског проблема, уколико председник Србије и владајуће партије Александар Вучићу намерава да представи неку драматичну промену ситуације, попут столице за Косово у УН – референдум. 

“Занимљиво је да се опозиција томе противи. Рекли су да се Вучић крије иза референдума и да хоће да народу ували врућ кромпир. Ако Вучићево решење није другачије од статуса кво, онда нема потребе за референдумом – знамо какво је расположење. Ако је предлог некаква драматична промена, чини ми се да је референдум једини начин за то. За опозицију је то рискантно и Вучић је рекао да се они плаше својих бирача. Ако он предложи решење за које су и опозициони гласачи, мислим да би за опозицију био проблем да се противе том решењу и због својих бирача и због Запада”, рекла је Смајловићева. 

Упитана да прокоментарише изјаву бившег амбасадора САД у Србији Камерона Мантера да је највећи проблем на Балкану стање у Босни и Херцеговини, истакла је да његове речи не треба узимати за озбиљно јер он води једну невладину организацију и оно што говори зависи од тога за који посао је плаћен. 

”Такве личности не говоре у име америчке администрације. Из администрације је, на пример, заменик државног секретара САД и шеф Бироа операција у вези са сукобима и стабилизацијом Пит Мароко. Он је, слично као и Вес Мичел, део нових људи, Трампових људи. Они знају о чему говоре и они су се договарали са Трамповим кадровицима. Њих треба слушати, а не оно што говори бивши амбасадор”, навела је Смајловићева. 

ОВДЕ погледајте како се покушава асимилација Срба у БиХ.

Извор: Б92

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Милошевић: Косово је Србија

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА