Најновије

ЗЛАТНИ ПАСОШИ: Ноћна мора Брисела

Европска комесарка за правосуђе Вера Јоурова критиковала је неке чланице ЕУ због праксе додељивања "златних пасоша" богатим особама из земаља ван Уније.

Пасош (фото: Pixabay)

Од њих тражи и да осигурају да тзв. златни пасош не добију криминалци. Из Брисела стиже и порука да држављанство треба доделити само у случајевима где постоји права веза са дотичном земљом.

"Златни пасош", "златна виза" или "економско држављанство" - три назива за пасош Европске уније. Ту улазницу себи могу да приуште само најбогатији, ако нпр. инвестирају у некретнине, државни фонд или велики посао.

Забринутост у Бриселу због такве купопродаје држављанства расте, јер је порастао и број купаца "златне визе". И то за чак 20 одсто у последње три године. Зато је комесарка за правду Вера Јоурова најавила скенирања стања на терену већ у септембру.

"Комесарка је таргетирала 10 земаља у којима цена таквог пасоша варира од 275.000 евра, колико је у Летонији, до 10 милиона евра, колико је у Аустрији. Упозорила је да се то издаје неселективно, да нема контроле", објашњава Сузана Грубјешић из Европског покрета.

Тако је Кипранин постао и руски олигарх Олег Дерипаска, познат и по недавној истрази о повезаности Доналда Трампа с Русијом.

Да боље контролишу ко све добија држављанство из Брисела је више пута упозорење послато Малти и Кипру.

У њиховом друштву су и Грчка, Бугарска. Иако тек кандидат за чланство у Унији ,и Црна Гора се раније нашла на листи критикованих држава.

"Они и јесу били под упозорењем, али колико видим у јулу су поново расписали позив за инвеститоре који ће уз одређену количину новца и неке друге услове, односно дужину боравка и друге моћи да конкуришу за добијање црногорског пасоша тако да претпостављам да и њима следи још једно упозорење", додаје Сузана Грубјешић.

Стручњаци упозоравају осим на различите финансијске махинације, новац који се у том случају сели локално, па се и мање проверава и на друге ризике.

"Постоји могућност да су та лица повезана са различитим терористичким активностима, да су укључена у активности против политичког система или да користе елементе политичког насиља, да су повезани са шпијунажом", указује Саша Ђорђевић из Београдског центра за безбедност.

Сличну праксу продаје држављанства дуго су имале карипске државе, али и Нови Зеланд, Аустралија. Ипак, многе су промениле правила игре. У Канбери су их нпр. значајно пооштрили.

"Безбедносна процена - да ли тај кандидат за држављанство, апликант, задовољава све услове безбедности и то раде безбедносне службе или полиција", додаје Ђорђевић.

Коме ће дати пасош и држављанство, и даље је суверено право сваке државе чланице. И то једно од најосетљивијих. Зато пред институцијама у Бриселу тек следи убеђивање колико златни пасош може скупо да кошта.

ОВДЕ погледајте како Вучић омогућава шиптарским мафијашима да купују некретнине и фирме по Србији.

Извор: РТС

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Српски пасоши се деле као сендвиче

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА