Најновије

ГРЕСИ МОНСАНТОВОГ ВЛАСНИКА: Бајер продавао хероин и пестицид за Хитлерове плинске коморе!

Историјска пресуда америчког суда против америчког произвођача пестицида Монсанта могла би покренути лавину сличних тужби, а уједно је подсетила на мрље у прошлости америчке компаније, али и немачког дива Бајера с којим ће се ускоро повезати.

Адолф Хитлер (Фото: Ria)

Наиме, прошлонедељном историјском одлуком америчког суда по којој Монсанто треба исплатити 290 милиона долара одштете Двејну Џонсону, оболелом од рака, актуелна је постала расправа о тој фирми и мрљама у њеној прошлости. Уз то, Монсанто је у мају потписао споразум о спајању с немачким Бајером у склопу трансакције 'тешке' 64 милијарде долара, па се у фокусу нашла и немачка компанија.

Бајер је основан 1863. године и најпознатији је по производњи аспирина, а мање је позната чињеница је да у кратком раздобљу почетком 20. века продавао и хероин, оглашавајући га као лек против кашља и замену за морфијум. Осим тога, током Другог светског рата пословао је у саставу конзорцијума ИГ Фарбена који је производило пестицид Зyклон Б, кориштен у Хитлеровим плинским коморама. Но, захваљујући бројним аквизицијама Бајер је током више година израстао у индустријског дива који производи лекове и хемикалије те тренутно упошљава 100.000 људи широм света.

Амерички Монсанто основан је 1901. године у Ст. Луису, а специјализирао се за производњу сахарина. Од 40-их година прошлог века производили су пољопривредне хемикалије, укључујући хербицид 2,4-Д, који се у комбинацији с још једном опасном хемикалијом користио за производњу злогласног дефолијанта Аџент Оранџе, а америчка га је војска такође користила у Вијетнамском рату. Године 1976. компанија је лансирала свој веројатно најпознатији производ – хербицид Роундуп. Додатно, током 80-их њихови су научници први успели да генетски модификују биљну ћелију. Монсанто је тада почео куповати произвођаче семена, а кренули су и с теренским тестирањем генетски измењеног сј емена. С временом су развили соју, кукуруз, памук и још неке пољопривредне културе отпорне на Роундуп.

Монсанто је већ дуго у сукобу с активистима за заштиту околине, посебно у Европи, где се верује да генетски измењена храна можда није сигурна да је људи конзумирају. Уз то, на удару је критике и Монсантов Роундуп базиран на глифосату, који неки научници доводе у везу с раком (иако су неке студије то оспориле).

Због наведеног, Бајер планира након спајања угасити име 'Монсанто' у нади да ће тако избећи и њихову 'отровну' репутацију. Само спајање Бајера и Монсанта брине јавност јер оно ставља глобално тржиште семења и пестицида у руке малог броја тржишних актера,, који онда могу подизати цене и ограничавати избор пољопривредницима и потрошачима.

Судска пресуда с краја прошле недеље потпирује бојазни да би могла уследити и лавина нових тужби. То би значило да ће Бајер можда морати издвојити повелике износе за подмиривање одштета.

„Укупни трошак, по нама, могао би лагано досегнути и 10 милијарди долара“, навео је аналитичар банке.

Монсанто је најавио жалбу док Бајер и даље тврди да су хербициди који садрже глифосат „сигурни“.

Прочитајте ОВДЕ каква су то ексклузивна документа представљена јавности.

Извор: Хина

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Хероин као лек.

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА