Најновије

СПРЕМА ЛИ СЕ БИТКА ЗА СЕВЕРНИ АТЛАНТИК? Американци оптужују Русе да њихове подморнице...

Америчка флота се припрема за сукоб с Русијом на Северном Атлантику, пише „Нешенел интерест“.

Руска подморница Велики Новгород (Фото: Јутјуб)

Лист цитира изјаву главног команданта Војно-морнаричке флоте САД, адмирала Џона Ричардсона, који је у једном од интервјуа навео да је недавна активност руских подморница у том региону достигла највише показатеље у протеклих 25 година.

Како наводе аутори текста, сличан закључак на дан свог именовања изнео је и вицеадмирал Чарлс Ричард, који је 3. августа преузео дужност команданта америчке подморничке флоте.

„Припремите се за борбу! То је била наредба адмирала Тофала (претходника Ричарда), али то је моја наредба. Само захваљујући спремности за борбу можемо да спречимо крвопролиће. Ако то не успемо да учинимо, наш народ очекује и захтева победу. Нећемо изгубити“, изјавио је Ричард.

Према мишљењу експерата, овакве изјаве одражавају одредбе Националне стратегије одбране за 2018. годину, према којима је за САД борба против Русије и Кине важнија од борбе против тероризма.

У мају је америчка војно-морнаричка команда саопштила да обнавља Другу флоту Војне морнарице САД, чије су основне зоне делатности обала САД и Северни Атлантик. Главни задатак уједињења јесте, како наводи лист, супротстављање „територијалним претензијама Москве“ на савезнике Вашингтона.

Без обзира на претњу која долази од кинеских подморница, Војна морнарица САД је много више забринута због дејстава руске флоте. Лист наводи коментар адмирала Џејмса Фога који је 2016. окарактерисао напетост у односима Русије и САД као „четврту битку за Атлантик“. Под прве три подразумевао је два светска и Хладни рат.

Аутори текста скрећу пажњу на све већу активност кинеске војне морнарице. До 2020. године на борбено дежурство треба да ступи још 70 подморница, поред појачања већ добијеног у последњих десет година.

На југ Идлиба стигли су и руски специјалци, шта је њихов задатак сазнајте ОВДЕ.

Извор: rs.sputniknews.com

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Дан руске авијације.

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА