Најновије

ПРИПРЕМЕ ЗА НУКЛЕАРНИ РАТ: Кина терстирала ново оружје (ВИДЕО)

Кина је успешно тестирала хиперсоничну летелицу почетком месеца, која би једног дана могла да буде способна да испали нуклеарне пројектиле шест пута брже од звука.

Кинеска хиперсонична ракета (фото: Јутјуб)

Летелица названа "Звездано небо 2" (Starry Sky) је прелетела преко неба брзином од невероватних 7.344 километара на сат и брзо мењала смер усред лета, пренели су кинески медији. То би јој омогућило да несметано пролети право поред постојећих система противваздушне одбране.

Видео тестирања које је спроведено на непознатој локацији на северу Кине показује како је летелица лансирана у свемир помоћу вишефазне ракете. Затим се летелица одвојила од лансера и наставила да лети помоћу свог напајања брзином око 5,5 маха (пет и по пута брже од звука) током 400 секунди.

Летелица је затим извела неколико маневара на висини од око 29 километара пре него што се спустила у означену зону. Медији су пренели да се ради о изузетном успеху.

"Звездано небо 2" је развијена на Кинеској академији ваздушно-космичког простора и аеродинамике у Пекингу и пример је "вејврајдера", односно узане летелице која лебди дуж таласа притиска који настају њеним суперсоничним подизањем и на неки начин "сурфује на таласима".

"Вејврајдер" су дакле способни да одржавају импресивне хиперсоничне брзине (пет маха или изнад) док праве брзе промене трајекторије усред лета, а то их чини посебно тешким метама за постојеће системе противваздушне одбране.

Иако је ова технологија годинама далеко од практичног коришћења у биткама, кинески војни стручњак Сонг Жонгпонг је рекао да успешно тестирање смешта земљу раме уз раме са Русијом и САД у развоју хиперсоничних система за нападе.

Руски председник Владимир Путин је у марту најавио да његова војска ради на развоју хиперсоничног оружја под шифром "Авангард" за које тврде да ће бити спосбно да достигне брзину од фантастичних 20 маха и да ће бити спремно за кориишћење већ 2020. године.

САД у међувремену такође раде на сопственом хиперсоничном оружју, укључујући и хиперсоничне пројектиле који могу да се лансирају из војних авиона. Америчка компанија "Локхид Мартин" је у јуну саопштила да је потписала уговор вредан око 100 милиона долара са пентагоном за развој пројектила за америчке ваздушне снаге.

ОВДЕ погледајте како сиријска војска бомбардује положаје џихадиста у Идлибу.

Извор: Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА