Најновије

ХОЋЕ ЛИ КРЕНУТИ ПОТРАГА? Скривено благо деспота Ђурђа на планини Острици

Широм Србије постоје приче о скривеном благу из прошлих времена.

Благо (фото: Pixabay)

Легенда каже да у шумама планине Острице лежи шест товара блага, које је бежећи пред Османлијама из Смедерева сакрио Ђурађ Бранковић.

Многи трагачи за благом и авантуристи прошли су шумским стазама трагајући за скривеном ризницом Немањића, али још увек је нико није нашао. Прича се да је обронцима планине Острице прошло на стотине дрвених сандука пуних злата и сребра.

У дубини планине пуне јазбина и змија, налази се пећина Соколица у којој се по народном предању налази скривено благо. Многи су трагали за круном блага Немањића, која још увек није пронађена, али постоји могућност да се налази у овој пећини.

Међу мештанима кружи легенда да благо чува велика змија, а Радослав Игњовић из Мрчајеваца, који је пре шест година испред улаза у пећину пронашао кашику од злата и сребра и поклонио је манастиру Вујан, куне се да ју је видео.

,,Дугачка је била до 12 метара, по некој мојој процени колико сам могао од од стаха да приметим. Она је црно-жута-црвена. Ја мислим да је отровница, имала је главу величине као овчија глава”, прича Игњовић.

Драган Тодоровић новинар у пензији, приповедао нам је легенду да благо има још једног чувара, калуђера Теодосија, који је дочекао Ђурђа Бранковића на Острици.

,,Реч је о калуђеру који се с времена на време појављује на овим просторима, окружен чопором вукова. Мештани су га виђали, прилазили су му и разговарали са њим, али он је увек ћутао, а онда одједном загонетно, као што се и појавио, нестајао”, рекао је Тодоровић.

Прича се да они који крену у потрагу за благом прати проклество, због тога је најмање трагача међу мештанима, али највише оних који у њега верују.

ОВДЕ погледајте какви мистериозни објекти су нађени у Кини.

Извор: Глас западне Србије

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Ловци на благо у Србији

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА