Најновије

О чему је Путин разговарао с Меркеловом, без преводиоца, насамо, без сведока? (ВИДЕО)

Немачка и Русија морају наставити да трагају за решењем сукоба у Украјини, а споразуми из Минска остају основа за решење, истакла је данас немачка канцеларка Ангела Меркел.

Путин и Меркелова (Фото: Kremlin. ru)

"Већ дуго радимо на томе, а споразуми из Минска били су и остају основа за решење сукоба. Иако морам рећи да још увек нема стабилног прекида ватре", изјавила је Меркел пре почетка разговора са председником Русије Владимиром Путином, а преноси руска агенција Тас с.

"Надам се да ће пре почетка школске године бити направљен још један покушај како би се остварио напредак", истакла је Меркел.

"Такође ћемо разговарати о могућности покретања мисије Уједињених нација која ће допринети помирењу", изјавила је Меркел, додајући да је Немачка спремна да допринесе тим напорима, у оквиру "нормандијског формата".

Раније данас, немачки министар спољних послова Хајко Мас је рекао да је Берлин спреман да "пружи нову динамику мировном процесу из Минска".

Председник Русије Владимир Путин је, пре почетка састанка са Меркеловом, поручио да је Русија спремна да настави рад на решавању украјинске кризе, и изразио наду да ће на том плану бити остварен напредак.

"У контексту решавања украјинске кризе, где се, нажалост, уопште не остварује напредак, ми смо склони да нагласимо недостатак алтернативе имплементацији споразума из Минска, да искажемо наш интерес за рад у оквиру нормандијског формата и у контактној групи, као и нашу спремност да наставимо сарадњу са специјалном мисијом за мониторинг УН-а", изјавио је Путин.

Северни ток 2 не искључује транзит преко Украјине

Пројекат изградње гасовода Северни ток 2 ће омогућити Европи да задовољи растућу тражњу за енергентима и не искључује могућност транзита гаса преко Украјине, изјавио је данас председник Русије Владимир Путин.

Разговор без преводиоца

Немачка канцеларка и руски председник су у врту службене немачке резиденције замка Мезеберг разговарали на немачком без преводиоца двадесетак минута. Ангела такође зна руски тако да су један део разговора обавили насамо без сведока. О чему су разговарали може само да се нагађа јер после преговора није више било обраћања новинарима. 

"Заједно са немачким партнерима радимо на пројекту гасовода Северни ток 2. Његова имплементација ће омогућити унапређење европског гасног транспортног система, диверзификацију рута снабдевања и смањивање ризика транзита, а, пре свега, задовољење растуће европске тражње за енергентима", изјавио је Путин новинарима пре почетка разговора са немачком канцеларком Ангелом Меркел у замку Мезеберг, северно од Берлина.

Путин је нагласио да је Северни ток 2 "ексклузивно економски пројекат и да не искључује могућност наставка транзита испорука руског гаса преко територије Украјине", истакао је Путин, а преноси руска агенција Тас с.

Немачка канцеларка Ангела Меркел је изјавила да ће са Путином разговарати о сукобима у Украјини и Сирији, као и о Ирану и пројекту Северни ток 2, преноси Ројтерс.

Такође је нагласила да ће се позабавити питањем људских права и билатералних односа.

"Мишљења сам да се контроверзна питања једино могу решити у дијалогу и кроз дијалог", изјавила је Меркел.

Курц и Путин о кључним жариштима причали у аутомобилу

Аустријски канцелар Себастијан Курц разговарао је данас са председником Русије Владимиром Путином о кризним жариштима.

Путин је у Аустрији боравио мање од два сата, где је присуствовао свадби министарке иностраних послова Аустрије Карин Кнајсел, а разговор са аустријским шефом дипломатије, како преноси АПА, обављен је у возилу руског председника на путу из хотела у којем је била свадба до аеродрома у Грацу.

Према речима портпарола владе Петера Ланског Тифентала, поред билатералних питања, Путин и Курц размотрили су актуелну поитичку ситуацију, као и кризна жаришта попут Украјине, Сирије, енергетски политику и однос ЕУ-Русија.

Прочитајте ОВДЕ који је то контроверзни закон отворио Пандорину кутију?

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА