Најновије

СТВАР ЈЕ ЈАСНА: Америка чврсто уз „целовито Косово“ - Србији не помаже брзо решење!

Судећи по последњим изјавама одлазећег и долазећег амбасадора САД у Приштини Грега Делавија и Филипа Коснета, од размене територија Србије и тзв. Косова засад неће бити ништа.

Приштина (Фото: Јутјуб)

Кандидат за новог амбасадора САД у Приштини Филип Коснет рекао је да је „важно да и Србија и Косово изађу са креативним решењима, али да та формулација не значи размену територија“.

Истог дана нешто раније, Амбасада САД у Приштини саопштила је да ће „оставити две стране да постигну споразум“, али да ће Београду и Приштини „бити јасно да неће имати неограничену слободу деловања“.

Историчар Саша Адамовић каже да онима који су мислили да би Трампова администрација могла преко ноћи да промени приступ решавању косовског проблема, мора бити јасно да се то неће догодити.

У том смислу требало би посматрати изјаве кандидата за новог и још увек актуелног америчког амбасадора у Приштини. То што они говоре заправо је, у овом тренутку, још увек званичан став Стејт департмента, односно америчке дипломатије.

„С друге стране, јасно је да Косово није на високом месту у Трамповој спољнополитичкој агенди и мислим да у овом тренутку америчка дипломатија има у свету много веће и значајније проблеме које мора да решава него што је то косовско питање. Такође, јасно је да је српска дипломатија изгубила доста времена од доласка Трампа у Белу кућу јер није адекватно реаговала на ту прилично радикалну промену у америчкој политици“, каже Адамовић.

Изгубљено је доста времена и није се много урадило да се САД, односно нова Трампова администрација, увере у потребу преиспитивања досадашње политике према Косову и Метохији.

Адамовић истиче да Србија тренутно нема ни адекватног амбасадора у Вашингтону, који је „по свему судећи, потпуно бескористан и није нимало утицао на то да нова америчка администрација преиспита досадашњу политику према Србији и Косову“.

Саговорник сматра да би изјаву будућег амбасадора САД у Приштини требало посматрати у светлу наставка досадашње политике према Косову, што нам казује да у овом тренутку повољно решење за српску страну није могуће.

Међутим, Србија би могла, рачунајући на радикалне промене у међународним односима и уз адекватну дипломатску активност, доћи у позицију да утиче на промену става Трампове администрације.

„Наша дипломатија мора имати јасан план кад је у питању одбрана Косова, а процењивати кад би могло доћи до промена још је врло рано. Морамо сачекати даљи развој промена на глобалном нивоу, које, по свему судећи, иду у нашу корист и ми бисмо могли, ако добро предвиђамо оно што ће се дешавати у будућности, с више оптимизма посматрати ствари. Имамо много основа да верујемо да ће позиција Србије у међународној арени бити боља него што је сада“, сматра Адамовић.

Он додаје да је сасвим могуће да будући амбасадор САД на Косову Филип Коснет није чуо за састанак Ивице Дачића са саветником и зетом америчког председника Џерадом Кушнером на коме је, наводно, наговештена промена позиције Сједињених Држава.

„Са друге стране, тај састанак за Србију може бити веома користан, иако долази са великим закашњењем, управо из тог разлога што је то прилика да Србија представи свој поглед на косовски проблем најутицајнијим људима у Трамповој администрацији. Нама треба много више таквих сусрета са утицајним људима у америчкој политици, пре свега онима који деле Трампов поглед на свет, јер међу њима бисмо и те како могли да имамо много више разумевања за нашу позицију него што је то био случај у претходним администрацијама“, истиче Адамовић.

Јако је важно да имамо што више таквих контаката, и јавних и тајних, где бисмо могли утицајним људима да покажемо каква је позиција Србије према решавању косовског проблема, закључио је Адамовић.

Прочитајте ОВДЕ коме је Додик запретио и шта ће сматрати агресијом на РС.

Извор: rs.sputniknews

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Мирослав Лазански - Америка је искористила Косово али Србија је сама крива.

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА