Најновије

ЕКСПЕРТИ: НАТО забринут, нема одбрану од руских Искандера

Руски министар одбране Сергеј Шојгу је рекао да НАТО жели да спречи Русију да постане геополитички конкурент против те организације. То је оно што подстиче нови Хладни рат.

Искандер (Фото: Министарсво одбране Русије)

“Земље НАТО-а покушавају да спрече Русију да постане геополитички конкурент, посебно конкурент који има савезнике,“ рекао је Шојгу.

“Са тим циљем, користе се различите институције, укључујући међународне институције и многе области деловања: политику, економију, па чак и културу и спорт,“ рекао је он.

Министар је додао да је “недавно, негативан тренд везан за намерно јачање војне активности НАТО-а добио замах у Источној Европи.“

“У овим условима, ми показујемо отвореност, љубазност и отсуство агресије према другим земљама,“ рекао је он.

Изјава НАТО-а изнета на самиту блока у Бриселу 11. и 12. јула указује на то да овај Савез сматра Русију изазовом за евроатлантску безбедност и стабилност. Међутим, ово је најверовантије везано за неуравнотеженост ватрене моћи.

Након упоређивања оперативног тактичког система Искандер са могућностима НАТО система противракетне одбране у Европи, УС Милитарy Wатцх је закључио да овај савез не би имао са чиме да се супротстави руском оружју.

“Узимајући у обзир искуство коришћења Патриот система у борби, они би једва могли пресрести Искандер, тако да би инсталације НАТО-а практично биле без икакве заштите од руског система,“ писали су аутори.

Стручњаци су ојачали свој закључак са недавним резултатима коришћења Патриот система у Јемену, где се овај амерички систем показао лошијим од ефикасног.

Р-17 (Сцуд Б, у НАТО класификацији) је ушао у службу 1962. године и, према речима аутора, то је много једноставније оружје него Искандер.

Како се наводи у овом чланку, увођење Искандер система у службу је изазвало забринутост код европских савезника САД-а. Шеф шведске војске је тврдио да би руска војска коришћењем овог оружја могла лако уништити војне инсталације и аеродроме те земље, обезбеђујући себи предност у случају евентуалног сукоба.

У међувремену, аутори су истакли да ће положај Искандера на западу у Русији омогућити војсци те земље да достигне готово било који део у северној Европи.

Погледајте ОВДЕ снимке са прве линије фронта велике битке САА у Јармуку! 

Извор: Webtribune.rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА