Најновије

МРАЧНА ЛЕГЕНДА: На Светог Илију језеро тражи жртву, ако се нико не удави, деси се тешка несрећа на путу

Многи Срби на свом путовању у Грчку сврате како би се одморили или чак преспавали на Дојранском језеру у Македонији. Ово место крије једну посебну, мрачну легенду, а тамошње становништво прича да сваке године на празник Светог Илије, ту у околини буде нека трагедија.

Језеро Дојран (Фото: Јутјуб)

Легенда о језеру Дојран везана је за време турске окупације ових простора. Према причама мештана, девојка по имену Дојрана била је натерана да се уда за Турчина. Како би одбранила част, она се бацила у тамошње језеро и убила, сачувавши девојачку част. Од тада језеро прати језива прича.

Сваке године око великог празника Светог пророка Илије, који је иначе и национални празник у читавој Македонији, на језеру се неко удави, према причи мештана околних насеља.

Многи на дан великог свеца чак избегавају да улазе у воду језера које важи за туристичку атракцију.

Међутим, уколико се нико не удави у језеру, обично се деси неко друго зло, па тако у околини дође до тешке саобраћајне несреће у којој готово увек, буде мртвих, причају становници овог дела Македоније.

Дојранско језеро је подељено границом и један део припада Грчкој, а на средини постоји и извор воде, па многи одлазе чамцима како би захватили чашу воде диреткно са извора. Језеро има површину 43,1 км², од чега Републици Македонији припада 27,3 км² (67%), а Грчкој 15,8 км² (33%). Језеро се налази на надморској висини од 148 метара и има заобљен облик.

Дужина у правцу север-југ 8,9 км а највећа ширина је 7,1 км.

Највећа дубина језера је 10 метара, а просечна дубина је између 3 и 5 метара.

 

Дојран има бројне притоке као што су Сурловска река, река Ханџа, која доноси воду са Беласице. Језеро има и једну отоку Ђолај или Ђолајак која се улива у Вардар. Ово је треће по величини језеро у Македонском региону, одмах после Охридског и Преспанског језера.

Упркос бројним причама о несрећи које круже у вези са језером, бројни посетиоци, од којих многи из Србије, не престају да долазе на Дојранско језеро.

У овом месту је забрањено умирање, више ОВДЕ.

Извор: Медији

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА