Најновије

Сушите веш у кући? Престаните одмах, то може изазвати озбиљне здравствене проблеме

Често људи немају могућности да суше веш напољу, па то раде у кући. Међутим, то може довести до бројних здравствених проблема.

Илустрација (Фото: Pixabay.com)

Студија спроведена на Мекинтош Архитектонском факултету у Глазгову открила је да се у многим домовима прикупља много влаге, а да томе сушење веша доприноси и до 30 одсто.
 
Истраживачи су рекли да се у три четвртине испитаних домова нашла влага која доводи до појаве гриња и повећане концентрације спора буђи.
 
Ваздух загађен овим организмима лако може допринети појави астме и другим алергијским стањима.
 
Студија која је обухватила више од 100 кућа током зиме 2011. открила је да 87 одсто људи веш суши у кући кад је време хладно, а две трећине веш ставља поред извора топлоте, какав је радијатор.
 
То доводи до пораста влаге у ваздуху за 30 процената у данима када се пере и суши веш и 15 одсто у просеку.
 
Истраживачи кажу да мање боље изоловане куће нарочито “кубуре” са влагом.
 
-  Људи праве све изолованије куће због енергетске ефикасности, али то онда ствара проблеме са вентилацијом - каже један од аутора студије професор Колин Портеус.
 
Истраживачи сада позивају власти да поново уведу заједничке вешернице у Великој Британији, каква је пракса била ’60-тих година.
 
Становници те земље престали су да их користе ради тадашње популарности машина за сушење веша. Међутим, сада не користе ни машине, због уштеде на рачунима за електричну енергију.
 
Буђ у кући је чест проблем, а неких десет типова те гљивице опасно је по здравље. Такве буђи изазивају синуситис, бронхитис и друге проблеме са респираторним органима и покрећу алергије.
Она се појављује свуда где у ваздуху има много влаге – око када, туш кабина, машина за прање судова, машина за веш и у кухињи. Може се наћи и на земљи у саксијском цвећу.
 
Најбољи начин да спречите накупљање буђи је да отварате прозоре сваког дана, користите вентилациони систем и поправите све површине које су оштећене – попут кровова који прокишњавају, поломљених зидних плочица или напуклих прозора.
 
Када се буђ већ настанила, најбоље ћете је очистити избељивачем. Постоје и биоциди (пестициди за гљивице) који су веома ефикасни. Морате бити опрезни, јер они могу бити и смртно опасни.
 
Имате рупицу на бради, требали би да прочитате ОВО.
 
Извор: Б 92

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Велика акција портала Правда – Евроазијски и револуционарни пакет, Смак света…

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА