Најновије

ДАЧИЋ: Без Русије не бисмо одбранили националне интересе. Шиптари су заостали у времену

Први потпредседник Владе и министар иностраних послова Ивица Дачић изјавио је да без подршке Русије Србија не би могла да обрани своје националне интересе и територијални интегритет, те додао да је подршка Москве неопходна и ако се дође до решење у дијалогу са Приштином.

Дачић (фото: Јутјуб)

Дачић је након разговора са шефом руске дипломатије Сергејом Лавровим захвалио на безрезервној подршци коју пружају предшедник Владимир Путин и Русија, а кад је реч о интересима Србије. 

"Србија ће са своје стране исто тако подржавати Русију и, као што знате, није се придружила нити ће икада да се придружи било каквим мерама, санкцијама против руског народа. Нама је важна подршка Русије и у том смислу председник Александар Вучић и ја смо редовно информисали руску страну, и данас сам то урадио, о току дијалога са Приштином", пренео је Дачић на заједничкој конференцији за штампу.

Казао је да је и данас свог колегу Лаврова информисао да албанска страна не испуњава договорено. 

"Ми желимо да се постигне компромис и да дође до договора, али очигледно је да постоје двоструки стандарди, нарочито на западу, који гледа Приштини кроз прсте", указао је он. 

Поменуо је као пример да је тужилац за ратне злочине, иначе Албанац, поднео оставку због пристисака које, како је рекао, албански ветерани ОВК врше да се не би подизале оптужнице против њих.

"Ми ћемо и у наставку дијалога бити у тесној вези са Русијом, са председником Путином и министром Лавровом, јер сматрамо да без подршке Русије не може доћи до решења", казао је Дачић. 

Констатовао је, међутим, да је дошло до промена у ставовима код неких земаља на западу, а које данас, каже, дозвољавају да се говори о компромисном решењу, док су раније говориле да је све већ решено.

Кад је реч о односима две земље, Дачић је казао да су они на веома високом нивоу, да су то односи стратешких партнера, о чему сведочи, додао је, и велики јубилеј који прослављамо ове године - 180 година од успостављања дипломатских односа.

Пренео је да га је данас амбасадор Србије у Русији Славенко Терзић обрадовао причом о томе како је на питање у градској скупштини Москве - да ли би неки трг или улица могли да понесу име неког Сбрина или Србије, градоначелник одговорио: "шта ћете више, имате један од главних, а то је Кутузов, чија је мајка Спркиња".

"Ја то нисам знао и велика је част што је то тако. Верујем да нико у Србији то не зна. Када смо већ код Кутузова, он је победио Наполеона уз чувени мото ''време и стрпљење''. Ми то примењујемо и када су наши проблеми у питању", додао је.

Министар је рекао и да се Србија припрема за посету председника Русије, што је, казао је, за нас догађај од прворазредног значаја.

Најавио је да ће пре тога бити одржана седница Месовитог комитета за сарадњу. 

"Оно што је висок степен поверења и доказ великог пријатељства који имамо јесте да можемо у сваком тренутку једни друге да контактирамо", закључио је.

Албанци не схватају да су се ситуација и свет променили, оценио је у уторак у Сочију први потпредседник Владе и министар иностраних послова Ивица Дачић поводом захтева приштинских власти у дијалогу.

Он је, на конференцији за штампу, после сусрета са шефом руске дипломатије Сергејом Лавровим, оценио да су захтеви Албанаца доказ колико нису спремни на било какав договор.

"Они сви хоће пројекат Велике Албаније и њима је све ово мало, хтели би да дођу до Ниша. Они би да узму пола Црне Горе, пола Македоније, и север Грчке", упозорио је Дачић.

Наводећи да је у у Приштини пре неколико дана прослављен рођендан Била Клинтона, приметио је да је то "једино место на свету где се славио, осим у његовој кући".

То је, према његовим речима, доказ да Албанци "заостали у времену". "Време се променило. То што они мисле - нема ништа од тога", поручио је Дачић, те додао: "Код нас би се то рекло, мада није дипломатски, 'кад на врби роди грожђе'".

ОВДЕ погледајте шта је изјавио Лавров о Косову и Метохији.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Милошевић о Косову и Метохији

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА