Најновије

МАЈКРОСОФТ ОПТУЖИО РУСЕ: Пробали сте да хакујете изборе у Америци

Америчка софтерска компанија оптужила је руску владу да је повезана са хакерима који су, како наводи, поново покушали да нападну сајтове политичких организација у САД уочи новембарских избора за Конгрес. Кремљ одбацује оптужбе.

Илустрација (фото: Pixabay)

"Мајктософт" је прошле недеље, како се наводи у саопштењу те компаније, осујетио нападе тако што је преузео контролу над шест сајтова које су хакери креирали како би имитирали странице две десно орјентисане непрофитне организације, Међународног републиканског института и Хадсон Института, као и странице Сената САД.

Америчка компанија, како преноси Ројтерс, изражава забринутост да овакви и слични напади представљају претњу по низ организација повезаних са обе америчке политичке партије пред изборе у новембру 2018.

Такав напад познат је као "удица", а карактеристичан је по томе што хакери преваре жртву да укуца своје корисничко име и шифру како би им украли податке.

"Да будемо јасни, за сада немамо никакве доказе да су ови домени коришћени за било који успешан напад пре него што их је Мајкрософт преузео нити имамо доказ који би наговестио коначне мете планираног напада", наводи компанија.

Кремљ је потом одоговрио да не разуме оптужбе "Мајкрософта" да су хакери, повезани са руском владом, напали сајтове две америчке непрофитне организације, наводећи да та компанија није понудила доказе за своје тврдње.

"О коме тачно говоре? Ми не разумемо на основу којих доказа доносе такве закључке. Недостају такве информације и докази", рекао је потпарол Кремља Димитри Песков.

Ројтерс је раније пренео изјаву неименованог руског дипломате који је Мајкрософтове оптужбе оценио као политичку игру.

"Избори у САД се још нису ни догодили, а већ постоје оптужбе. Мајкрософт се понаша као тужилац, а не приватна фирма", додао је.

Иначе, чланови Међународног републиканског института су високо позиционирани републиканци, попут сенатора Џона Мекејна, који је критиковао везе председника Доналда Трампа са Русијом.

Хадсон институт, још једна конзервативна група у САД, организовала је расправе о многим питањима, укључујући и безбедност на интернету, клептократију, а доста је критична и према руској влади.

ОВДЕ погледајте како је Додик оптужио Америку за мешање у изборе у БиХ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Безбедност на интернету

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА